Junts per Catalunya ha demanat aquest dissabte que es repeteixi el vot exterior de les passades eleccions del 12 de maig, després que la junta electoral hagi fet públics els resultats en els quals guanya el PSC amb una participació del 7,05% dels 294.594 electors residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA). Segons fonts del Govern, la participació del vot exterior havia arribat al 8,23%, però hi ha un 1,18% que la junta electoral no ha escrutat. Per això, la candidatura liderada per Carles Puigdemont considera que s'han vulnerat els drets dels 294.594 electors residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA). Junts ha presentat un recurs a les quatre Juntes Electorals Provincials després de detectar "greus irregularitats" en el procés electoral a l'exterior. 

En el cas de la circumscripció de Barcelona, Junts considera que hi ha un total de 1.922 vots no escrutats. És a dir, que no han entrat a l'urna i, per tant, han estat destruïts. En aquesta demarcació hi ha hagut un total de 17.384 votants i els no escrutats representa, asseguren, un 11,05% del total de vots CERA rebuts a Barcelona. Des de Junts  consideren que la destrucció dels vots abans d'arribar a entrar l'urna és "precipitada i indeguda" i vulnera els drets dels electors de les candidatures, ja que "no va respectar el transcurs dels terminis legals d'impugnació". I és que asseguren que hi ha hagut una "alteració manifesta dels resultats electorals". De fet, subratllen que vulneren l'article 108.2 de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG). 

Així mateix, alerten que aquesta conducta es veu "agreujada" perquè "van ser destruïts abans del termini legal" i ha posat en "dubte la pulcritud, legalitat i imparcialitat del procés". En aquest context, Junts considera que hi ha una vulneració de dret a defensa, falta de transparència, desconfiança en el sistema electoral, possibles irregularitats i impediment per a la justícia electoral. A més, la candidatura de Puigdemont cita diverses resolucions del Tribunal Constitucional, així com la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans. 

Girona i Lleida: 446 vots i 320 vots no escrutats

En el cas de la circumscripció de Girona, Junts per Catalunya, més enllà de repetir els arguments, assegura que hi ha un total de 446 vots no escrutats. Això, asseguren, correspon a un 18,5% del total de vots CERA rebuts a Girona, tenint en compte que 1952 es van comptar com a vàlids. De fet, el candidat de Junts a la demarcació de Girona, Salvador Vergés, ha denunciat aquesta situació a través d'X i ho ha titllat de "vulneració de drets flagrant". 

 

Pel que fa a la demarcació de Lleida, la candidatura de Puigdemont denuncia que hi ha un total de 320 vots no escrutats corresponents al vot CERA de Lleida, amb un total de 1703 votants en aquesta circumscripció. Això correspon a un 18,8% de vots CERA rebuts a Lleida. En una piulada a X, la cap de llista dels juntaires a la demarcació, Jeannine Abella, considera que el 20% del vot exterior que s'ha declarat "no escrutable" és una "vulneració de drets en tota regla". "Per no parlar del vot exterior que es va demanar dins el termini i en la forma escaient i va arribar tard o directament els peticionaris encara l’estan esperant. En diuen democràcia…", va denunciar aquest divendres Abella.

Tarragona: 213 vots no escrutats

A la circumscripció de Tarragona, Junts ha denunciat que un total de 213 vots no han estat escrutats, la qual cosa suposa un 9,77% del total de vots emesos a l'exterior, dels quals s'han donat com a vàlids 1967. Aquestes dades no les han aconseguit fins a la tarda d'aquest dissabte, després d'haver denunciat que la Junta Electoral els havia negat les dades del vot CERA i els havia dit que les faria públiques dilluns, quan "s’haurien clos absolutament tots els terminis de protesta o queixa".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!