L'informe de l'advocada Magda Oranich en què retreu que el diputat i vicepresident del partit Francesc de Dalmases va mostrar una actitud "incorrecta" cap a una periodista el passat 9 de juliol després de l'entrevista a la presidenta del partit, Laura Borràs, a TV3, ha desencadenat un conflicte que ha posat a la diana el consell de garanties del partit. Aquest òrgan, del qual Oranich va ser la persona més votada al darrer congrés, és l'encarregat de decidir en casos de conductes que afectin al codi ètic del partit i és, presumiblement, qui haurà de plantejar la resposta que cal donar a l'incident protagonitzat pel diputat. El mateix Dalmases va carregar aquest dilluns contra un dels seus membres, Joaquim Jubert, al qual no va citar explícitament, en la carta de protesta que va enviar a l'executiva.
La raó és que en el darrer congrés, el criteri de paritat va fer entrar Jubert a la comissió de garanties tot i que una altra candidata, Sandra de la Iglesia, va obtenir més vots. No obstant, tots els òrgans de de Junts per Catalunya es regeixen per un criteri de paritat absoluta, que obliga que dels sis membres del consell de garanties tres siguin dones i tres, homes.
Turullistes-lauristes
D'aquesta manera, l'advocat i exmembre de l'executiva de Junts Joaquim Jubert, considerat proper a Jordi Sánchez i ara enquadrat en el sector turullista, va entrar a la comissió de garanties, mentre que Sandra de la Iglesia, presidenta de l'executiva comarcal de Junts a l'Anoia, col·laboradora de Jaume Alonso Cuevillas i alineada amb el sector laurista, en va quedar fora.
Jubert és precisament la persona contra qui el sector afí a Borràs, del qual Dalmases és el nom més destacat, ha dirigit tots els retrets des que es va conèixer l'informe d'Oranich. De fet, en la carta de protesta que Dalmases va enviar a l'executiva denuncia que l'informe s'havia "socialitzat" entre els membres de la comissió de garanties: "Inclòs un vocal que no n'hauria de formar part (doncs va quedar en vuitè lloc per un total de sis càrrecs i se'l va proclamar per davant de dues dones que havien obtingut més vots) del qual la seva animadversió envers mi és manifesta".
Nova ofensiva
Després del congrés de juliol, Sandra de la Iglesia va presentar un recurs davant de la mesa d'aquell conclave, que presidia l'exconseller Lluís Puig des de l'exili, però es va rebutjar la seva protesta amb l'argument que el reglament del congrés assenyalava de manera clara que els òrgans han de tenir una paritat del 50%, és a dir, en el cas del consell de garanties, tres dones i tres homes.
L'advocada va protestar davant aquesta negativa i va fer arribar el seu desacord a la cúpula del partit, argumentant que la llei electoral espanyola situa la paritat en un repartiment del 40/60. Però no va aconseguir que se li donés la raó. Després de la situació oberta amb l'informe d'Oranich, De la Iglesia hauria tornat a presentar les darreres hores les seves protestes davant l'executiva per reclamar formar part de la comissió de garanties.
Intervenció de Borràs
Precisament, l'executiva del partit s'haurà de reunir aquesta tarda de manera extraordinària per abordar la situació creada per l'informe d'Oranich, que ha provocat que algunes veus dins i fora de la formació hagin reclamat apartar Dalmases dels seus càrrecs.
Aquest matí Borràs hauria citat un a un els membres del consell de garanties, segons fonts del partit, que han assegurat que la presidenta ha demanat explicacions sobre qui tenia coneixement del contingut de l'informe d'Oranich.
El congrés del partit, va proclamar el mes de juliol a la Farga de l'Hospitalet que el consell de garanties de Junts quedava integrat per tres dones i tres homes: Magda Oranich Solagran, Jose Pagès Massó, Héctor López Bofill, Maria Antònia Batlle Andreu, Mercè Alegre Roca-Ribas i Joaquim Jubert Montaperto.