L'oficialitat del català a Europa continua encallada. Després de les presidències d'Espanya i de Bèlgica en l'últim any, aquesta tampoc no es debatrà en el primer consell informal d'Afers Generals sota la presidència de l'Hongria de Víktor Orban, que s'allargarà fins a finals de desembre, segons informa l'ACN. Els països que ostenten a la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europa són els encarregats de determinar l'agenda de les reunions i, per tant, ha estat decisió d'Hongria. Aquesta primera reunió estarà marcada per l'absència de comissaris europeus, en senyal de protesta pels apropaments d'Orbán amb Vladímir Putin. A finals de juliol, l'executiu comunitari va decidir que els comissaris no participarien en reunions informals, com a forma de boicot per restar importància a aquestes trobades. Els comissaris sí que participaran en la pròxima reunió d'Afers Generals, el 24 de setembre a Brussel·les.
A finals de juny, el ministre Albares es va trobar amb el seu homòleg hongarès, Péter Szijjártó, per acordar que ambdós països treballarien "junts" sota aquest objectiu. Aquest dimarts, Albares no participarà en la reunió, posant per davant el Consell de Ministres que se celebra a Madrid, com cada dimarts. En paral·lel, l'anterior Govern va mantenir reunions amb Hongria i la llavors consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, va parlar de "bona predisposició" per part del país per mantenir l'oficialitat del català en l'agenda comunitària. Des del nou executiu, en la carta que Salvador Illa va deixar al nou conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, li demanava que centrés els seus esforços a augmentar la influència del país a les institucions de la UE i treballar per l'oficialitat del català a la UE "en col·laboració amb el govern espanyol".
Reclamacions de les entitats a Sánchez un any després
A finals de juliol, Plataforma per la Llengua reclamava a Pedro Sánchez que "acabi la feina" amb l'oficialitat del català, quan feia gairebé un any després del compromís del president del govern espanyol. "Durant el darrer any no vau aprofitar ni els sis mesos de la vostra presidència de la UE ni els sis mesos de presidència belga per a l'aprovació", lamentava l'entitat en una carta adreçada al cap de l'executiu estatal, on també ha assegurat que l'oficialitat depèn de "la determinació i la voluntat negociadora". De fet, han recordat a Sánchez que els socialistes han aconseguit desbloquejar acords com la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) però no aquest.