El consell de govern de la Comunitat de Madrid va aprovar el passat dimarts el cessament del director de l'Oficina de l'Espanyol, Ramiro Villapadierna, i integrar aquest organisme a la Direcció General de Patrimoni Cultural. Fonts de la conselleria de Cultura, Turisme i Esport van assegurar a EFE que aquesta decisió només suposa "un canvi d'estructura interna" i que Villapadierna seguirà al capdavant de la institució, que asseguren tindrà "un rang més gran", però tot sembla indicar que és un moviment per a diluir l'Oficina, que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va crear el juny del 2021 amb l'únic objectiu de garantir un càrrec a Toni Cantó, actor i exdiputat de Ciutadans a les Corts Valencianes, que havia fet el salt al PP però sense aconseguir entrar al parlament madrileny.
Des de l'executiu madrileny expliquen que l'activitat de l'Oficina de l'Espanyol s'ha centrat a "impulsar el turisme idiomàtic en col·laboració amb el sector de l'ensenyament de l'espanyol com a llengua estrangera i universitats", en la celebració del Festival de la Hispanitat, així com la iniciativa El Sueño de Madrid, que busca "visibilitzar el talent i les aportacions culturals, socials i econòmiques dels immigrants hispans". La realitat, però, és que les funcions concretes de l'organisme mai no s'han definit, i tampoc no es coneixen grans assoliments. De fet, l'agenda del seu últim director ha estat buida els últims set mesos.
El pas de Toni Cantó per l'Oficina de l'Espanyol
Toni Cantó va fer el salt al PP el març del 2021 amb la intenció d'incorporar-se a les llistes del PP a la Comunitat de Madrid de cara a les eleccions autonòmiques del maig del 2021. El Tribunal Constitucional, però, va frustrar el seu pla i el va expulsar de les llistes perquè no estava empadronat a Madrid. Però Ayuso de seguida va buscar-li una solució, i va crear un organisme a mesura amb el qual li assegurava un sou públic anual de 75.000 euros. Davant les acusacions d'haver muntat un xiringuito, la presidenta madrilenya va insistir que l'objectiu de l'oficina era "convertir Madrid en la capital europea de l'espanyol" i la "promoció i defensa de la llengua espanyola", que amb prop de 493 milions de parlants arreu del món, no sembla que necessiti precisament un impuls. L'anècdota que millor resumeix tot plegat probablement és el tuit que Cantó va publicar el mateix dia que assumia el càrrec i que contenia errades gramaticals.
El més destacat de la seva feina al capdavant de l'Oficina de l'Espanyol va ser la signatura d'un conveni amb la Federació Espanyola d'Associacions d'Escoles d'Espanyol de Madrid (FEDELE) en què es comprometia amb "la promoció i defensa de la llengua espanyola" a la regió amb una ajuda de 113.000 euros. Amb tot, pas de l'exdiputat per l'oficina va estar marcat per les desavinences amb la llavors consellera de Cultura, Marta Rivera de la Cruz, i finalment, Cantó va abandonar el seu flamant càrrec el setembre del 2022, tan sols un any i dos mesos després d'arribar-hi. Llavors va assumir Villapadierna, que també ha estat al càrrec poc més d'un any sense aconseguir grans avenços, més enllà de la signatura d'un conveni amb la fundació catòlica San Pablo-CEU per a la "promoció de l'ensenyament de l'espanyol a estudiants estrangers".