L'Oficina d'Igualtat del Parlament de Catalunya ha arxivat i tancat la denúncia que la diputada de Junts per Catalunya Cristina Casol va presentar contra el seu grup parlamentari el passat mes de novembre per un presumpte cas d'"assetjament per raó de gènere". Fonts de la cambra expliquen que la investigació, que la va efectuar una empresa externa —Institut de Treball Social i Serveis Socials (Intress)—, ha conclòs que no hi ha fets provats. Per tant, l'Oficina d'Igualtat del Parlament conclou el cas per no constar cap fet que demostri l'assetjament per raó de gènere i no proposa cap actuació.
Aquestes fonts expliquen que així s'ha transmès a la Mesa de la cambra. De fet, en el cas que no es proposi cap actuació, la Mesa ni s'assabenta de l'existència de la denúncia. Aquestes qüestions només s'eleven a l'òrgan rector de la cambra si l'Oficina d'Igualtat proposa alguna actuació al respecte, ja que els membres de la Mesa haurien d'aprovar-les, donat el cas. Ara bé, tot i que en aquest context no es proposa cap actuació i es tanca la carpeta de la denúncia de Casol (afí a Laura Borràs), el fet que transcendís als mitjans —va ser avançada pel diari Ara— ha fet que la decisió d'arxivar el cas s'hagi comunicat a la Mesa. Al llarg de la investigació, diversos diputats del grup parlamentari de Junts van ser citats perquè responguessin preguntes sobre l'escrit de denúncia que havia presentat Casol.
El cas Madaula
Aquest afer se sumava a la denúncia de la vicepresidenta del partit, Aurora Madaula —també molt propera a Borràs—, que a finals de novembre va denunciar des del faristol del Parlament (en el marc d'una sessió plenària del Parlament de les Dones) haver patit "violències masclistes silencioses" per part de companys de la formació. En concret, ella, com a secretària segona de la Mesa de la cambra, va donar suport en nom de Junts a una declaració institucional de defensa de l'activista Vanessa Mendoza, que va denunciar a l'ONU la prohibició de l'avortament a Andorra. Aquest suport 'unilateral' no va agradar a diputats de la formació, i això es va desautoritzar. La setmana després d'haver denunciat aquesta situació, Madaula va traslladar-ho a la Comissió de Garanties de Junts que, al seu torn, va rebre dos escrits en contra de la vicepresidenta juntaire per fer un "ús polític" de la violència masclista. El primer dels textos estava signat per 22 diputats dels 32 del grup parlamentari, mentre que el segon era de la sectorial de Feminismes. Actualment, aquest cas es troba paralitzat perquè Aurora Madaula està de baixa mèdica.