Un any més, Catalunya s'ha despertat amb les tradicionals ofrenes florals d'institucions, partits polítics i entitats de la societat civil davant el monument de Rafael Casanova, des d'on oneja una estelada, per donar el tret de sortida a la Diada. Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana han estat els primers i, poc després, al voltant de les 9 del matí, ha arribat el president Carles Puigdemont acompanyat dels consellers.
Però, aquest no és un 11 de setembre qualsevol. Amb el referèndum de l'1 d'octubre pràcticament a la cantonada, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha augurat des de bon començament que "l'any que ve tornarem a sortir al carrer i segurament no serà com enguany. Potser sí que sortirem a celebrar alguna cosa".
"Estem en l'esprint final. Aquest 11 de setembre és el preàmbul de l'èxit", ha remarcat l'expresident Artur Mas.
La festa de la democràcia
L'ambient del carrer era festiu. Així ho ha recordat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, "són les festes de la democràcia i ningú les pot patrimonialitzar". Amb un melòdic cor interpretant Els Segadors, els crits d'independència s'alternaven amb els de "votarem".
"No estem vivint un 11 de setembre usual. Aquesta Diada i l'1 d'octubre hem de tenir molt clar que és la gent que ha de canviar la democràcia", ha assegurat el líder de Podem, Albano-Dante Fachin, després que aquesta setmana s'hagi posat de manifest la "pluralitat" dins del seu partit.
"Botiflers i patriotes"
La primera gran escridassada del dia ha estat per a la comitiva socialista encapçalada per Miquel Iceta i que també ha comptat amb la presència de l'expresident José Montilla i el tinent d'alcalde Jaume Collboni. "Botiflers", els han repetit des del carrer. Iceta primer ha somrigut i després ha respost: "El país és de tots i ho ha de seguir sent. No s'ha de dividir entre botiflers i patriotes. Quan els catalans anem units, som invencibles".
Els crits d'independència i els aplaudiments han acompanyat les ofrenes d'ERC i el PDeCAT. Però, els xiulets han tornat. Aquesta vegada, plegats de grans insults ("feixistes i nazis") contra Plataforma per Catalunya (PxC).
Després de pràcticament tres hores, els castellers, les giravoltes dels gegants i el retomb dels tambors han posat punt i seguit a l'ofrena. La cruïlla dels carrers Ali Bei i ronda de Sant Pere —just en el punt on el llavors conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre de 1714— s'ha inundat de flors entre el record del passat i l'esperança del futur.