Oleguer Serra, que fins avui ha exercit com a vicepresident d'Òmnium Cultural i ha estat membre de la junta directiva de l'entitat, ha abandonat els dos càrrecs, segons ha informat l'organització cultural en un comunicat. Serra tanca així un capítol de 24 anys vinculat a càrrecs directius d'Òmnium. Aquest pas respon a l'estratègia de renovació de lideratges promoguda per l'entitat, amb la qual Serra continuarà mantenint relació. "El motiu del pas a la reserva de Serra és la necessitat de visibilitzar l'exili, que va ser la raó principal per la qual va assumir la vicepresidència d'Òmnium", agreguen. Serra va assolir la vicepresidència de l'entitat quan se'n va anar a viure Suïssa per la causa de Tsunami Democràtic. Des d'allà es va encarregar de coordinar l'estratègia internacional d'Òmnium.
El juliol de l'any passat, Serra va tornar a Catalunya després que s'arxivés la causa. Després de la decisió de Serra, les vicepresidències d'Òmnium seguiran en mans de Marina Gay i Marta Garsaball. A la seva pàgina personal, Serra es presenta com un enginyer entusiasta, un activista compromès i un emprenedor que defensa una tecnologia oberta i accessible per a tot el món. Els seus camps d'interès són la intel·ligència artificial, la internet de les coses, la intel·ligència de codi font obert (OSINT), la seguretat de la informació i la ciberseguretat, temes que van ser clau durant el procés.
L'arxivament de la causa del Tsunami
El magistrat instructor del cas Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, va arxivar la causa a l'Audiència Nacional per terrorisme que afectava, a més de a Serra, a Marta Rovira, l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, el periodista Jesús Rodríguez i altres activistes com Jaume Cabaní i Jaume Campmajó, després que la sala penal anul·lés totes les diligències practicades des de finals de juliol de 2021 perquè havien caducat. Uns dies abans, García-Castellón havia donat termini a les parts perquè plantegessin una possible qüestió prejudicial en el TJUE. Prèviament, s'havia plantejat presentar qüestió prejudicial en el TJUE sobre la possible amnistia.
Després de l'arxivament de la causa a l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem va rebutjar els recursos d'apel·lació que van presentar Societat Civil Catalana, l'Associació Dignitat i Justícia i Vox (que exerceix d'acusacions populars en el cas) contra la decisió de la instructora del Suprem, Susana Polo, de confirmar el sobreseïment provisional i arxivament de la causa. El cas sobre Puigdemont i Wagensberg pel Tsunami, que estava en mans del Suprem per la seva condició d'aforats, es va obrir el 6 de novembre de 2023.