En plena crisi del coronavirus, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va decidir aixecar l'hospital Zendal, el vaixell insígnia del seu mandat i una eina de propaganda política que s'ha vist envoltada de desenes de polèmiques. Amb un cost de 170 milions d'euros, la construcció de l'hospital està plena d'ombres i de contractes obscurs.
Ara, a més, amb la covid de baixada i amb una ocupació de només el 2% de la seva capacitat, s'hi suma una nova pregunta: què se'n farà del Zendal i com s'amortitzarà la inversió?
Centenars de contractes, a dit
La gestió d'aquest hospital ha estat molt fosca des dels seus inicis i és que pràcticament tots els contractes, més de 150, s'han adjudicat a dit sense publicitat ni concurs públic, segons ha avançat ElDiario.es. Ayuso ho va fer a través d'un "procediment de construcció d'emergència" que permetia l'estat d’alarma. Aleshores, es podien concedir contractes sense haver de publicitar-los ni celebrar concursos.
Així doncs, mentre públicament la popular criticava el govern de Pedro Sánchez per allargar l'estat d'alarma, ella se'n beneficiava.
Les adjudicacions
Per començar, l'adjudicació de la construcció de l'hospital es va fer sense concurs i entre les empreses hi ha com Ferrovial, Dragados i Constructora San José. Va tenir uns sobrecostos del 149% i, només la construcció, ja va suposar el 82% del total del pressupost total.
Però aquesta no és l'única despesa sospitosa: la seguretat es va adjudicar per dos milions d'euros a Ariete, una empresa d'una membre del PP d'Alarcón (Silvia Creu Martín) i també hi ha 369.759 euros en un contracte per a El Corte Inglés per a la sala de premsa.
I ara què?
Tot i aquestes despeses, Ayuso mai va contractar més personal sanitari per l'hospital, sinó que el treia d'altres centres. Per tant, no hi havia cap projecte més enllà de la pandèmia.
Ara, la majoria han tornat als seus llocs de feina i amb l'arribada de la vacuna i amb la covid de baixada, el Zendal està al 2% d'ocupació. Dels 1.000 llits i 40 UCIs, en aquests moments només hi ha 26 pacients. En aquest context, Ayuso ha modificat la direcció de centre, amb el nomenament de Javier Marco com a nou director, després de la sortida de Fernando Prats com a cap d'Hospitals i Infraestructures Sanitàries.
Alguns rumors apunten que el Zendal es podria convertir en un magatzem o en un espai annex a l'Hospital de la Paz, però el cert és que no se sap passarà. Segons expliquen des de la Comunitat de Madrid, s'està ultimant un pla funcional per al centre sanitari però encara no han transcendit els detalls més enllà que preveu albergar un "centre de recuperació post hospitalària" i/o un laboratori de salut pública.
L'edifici difícilment s'amortitzarà i Isabel Díaz Ayuso ja ha ofert les instal·lacions a Pedro Sánchez. El futur és un interrogant, però els contractes ja estan firmats.