La proposta de l'Assemblea Nacional Catalana va agafar tant Òmnium Cultural com l'Associació de Municipis per la Independència per sorpresa. I és que cap de les dues entitats coneixien que l'entitat liderada per Dolors Feliu posaria sobre la taula, en la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'opció de declarar la independència de Catalunya durant el segon semestre de 2023. Una proposta que no va ser ben rebuda pel cap de l'executiu, però tampoc per Xavier Antich i Jordi Gaseni. De fet, segons fonts coneixedores, en algun moment de la reunió, la conversa semblava més aviat un 'tres contra un', amb l'ANC sola intentant defensar-se enfront un president que aprofitava l'oportunitat per deixar clar el seu cop de porta.

Ara bé, malgrat el malestar, tant Òmnium com l'AMI han garantit que estudiaran la proposta. Xavier Antich ha afirmat aquest dimecres que els òrgans de decisió de l'entitat encara no han tingut temps de valorar-la, i que aquesta tarda començarà a analitzar-se "amb rigor i seriositat". Per la seva banda, els de Jordi Gaseni han emès un comunicat en el qual s'han compromès a estudiar-la "en les properes setmanes".

Una estratègia coordinada

Ambdues han coincidit, també, en un altre punt, que és la necessitat de trobar vies de consens que no suposin caure amb la mateixa pedra. Així, Antich ha descrit la proposta de l'ANC com "una més de les que hi ha sobre la taula", i ha advertit que "no serveixen les fórmules que s'han utilitzat fins ara". A més, ha insistit en la necessitat d'obrir un espai que sigui un "nou marc de reflexió estratègica" aquesta mateixa tardor que incorpori "noves veus". Es tracta, de fet, d'un clam que ja va fer durant una intervenció aquesta mateixa Diada, quan va lamentar que la manca de coordinació provocava "desànim, desmobilització i desorientació" entre els independentistes, per la qual cosa apostava per encetar "un nou marc estratègic".

 

Similarment, també l'AMI ha remarcat que les propostes que de l'independentisme han de partir del consens i buscar "la unitat d'acció". "S’ha de trobar la manera, de forma consensuada entre els diferents actors, de teixir una estratègia que marqui els terminis per arribar-hi i fugir de la situació de bloqueig dels darrers anys que ha frenat el camí cap a la independència", ha advertit, assenyalant també la necessitat d'apostar per un espai en el qual els partits i les entitats puguin acordar el camí a seguir. És per això que ha deixat clara la importància de "recuperar" l'espai de coordinació estratègica de forma àmplia i transversal amb la intenció de "comptar amb el màxim de sensibilitats".