El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha qualificat d'"aberració democràtica" que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi suspès el decret de règim lingüístic, que blindava el català a l'escola. "És un posicionament que torna a evidenciar que el TSJC no fa de tribunal, sinó d’activista de part en contra del català", ha criticat a través de X. També s'ha dirigit directament contra els jutges, als quals ha acusat de pretendre "fer de mestres". "No ens quedarem de braços plegats", ha advertit. El tribunal ha decidit suspendre cautelarment aquest decret, que establia el català com a llengua "normalment emprada com a vehicular" i d'aprenentatge a les aules i en les activitats extraescolars, així com a llengua habitual dins la comunitat educativa. Ho ha fet després que l'associació Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) presentés un recurs contra la norma, que considera "hispanòfoba", al·legant problemes de constitucionalitat. Amb tot, la decisió del TSJC, a efectes pràctics, no afectarà l'inici del curs i els centres educatius començaran el setembre amb els projectes lingüístics que ja havien aprovat.

El PP ha aplaudit que el TSJC hagi tombat "el règim d'imposició lingüística" a les escoles. A través d'un comunicat, el portaveu popular a Catalunya, Juan Fernández ha dit que la justícia ha frenat "un nou intent de marginar el castellà a les aules" per part de l'independentisme. "Estan provocant que el català es percebi com una llengua antipàtica i que cada vegada s'estigui utilitzant menys entre els joves", ha lamentat. 

Anna Simó anuncia un recurs contra la suspensió

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha anunciat que la Generalitat presentarà un recurs de reposició contra la suspensió del decret, que ha assegurat que “és impecable”. Simó, un cop coneguda la suspensió, ha criticat que determinats jutges del TSJC “escoltin més” el que diu una associació que el que diu un consens social i polític majoritari a Catalunya. “A la interlocutòria es fan apreciacions que van molt més enllà de les esperables en un tribunal. S’extralimita en les seves funcions com fa temps que fa”, ha indicat la consellera.

El TSJC recorda en el seu escrit diverses sentències concretes sobre la necessitat de garantir el 25% de castellà en diverses escoles i ja avança que aquest decret “dona cobertura a accions educatives que puguin situar en una posició marginal la llengua castellana en l’ensenyament, ja que únicament es garanteix la posició prevalent i vehicular del català i, si és el cas, de l’aranès”. D’aquesta forma, continua, “s’intensifica el model únic immersiu d’ensenyament gratuït per a tots els alumnes”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!