El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha anunciat que el vicepresident primer de l'entitat, Oleguer Serra, "tornarà a casa ben aviat" després que el jutge García-Castellón hagi arxivat provisionalment la causa contra Tsunami Democràtic. Serra està exiliat a Suïssa des de fa uns mesos, i Antich ha assegurat que l'esperen a ell i a la resta d'exiliats "amb els braços oberts". El president de l'entitat ha afirmat que la resolució de l'Audiència Nacional és una "victòria col·lectiva de la pressió popular i en defensa del dret a protesta" que ha aconseguit "fer virar un deliri venjatiu i antidemocràtic". Segons el president d'Òmnium s'arxiva una causa "que no hauria d'haver existit mai" i ha afegit que "protestar no és terrorisme ni és un delicte, és un dret fonamental que cap tribunal pot perseguir". 

Antich ha definit la causa com una "farsa judicial" que comptava amb el suport de la cúpula judicial. Per al president de l'entitat, "s'evidencia que la causa era una maniobra política i judicial per criminalitzar l'independentisme i dinamitar la llei d'amnistia". A més, ha remarcat la "determinació i fermesa" dels investigats que ha plantat cara a l'Audiència Nacional "denunciant que era una persecució política". 

 

Arxivada la causa de Tsunami Democràtic

El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón ha arxivat provisionalment la causa del Tsunami Democràtic després que la Sala Penal hagi invalidat totes les diligències que havia fet des del 30 de juliol del 2021 per un defecte de forma. Després de 5 anys de lluita judicial, i de reactivar el cas el novembre del 2023 coincidint amb les negociacions de l'amnistia, García-Castellón ha resolt les actuacions amb una interlocutòria de tres pàgines. L'arxivament de la causa beneficia les 10 persones que estaven investigades per terrorisme, entre les quals hi ha la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha anunciat aquest dimarts que es planteja tornar aquesta setmana a Catalunya, així com Josep Lluís Alay, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Capmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabaní, Oleguer Serra i Nicola Flavio. 

La Sala ha decretat que Castellón havia d'haver demanat la pròrroga de les actuacions abans que expirés el termini de què disposava, el 29 de juliol del 2021, però el jutge va signar l'endemà, el 30 de juliol del 2021. Un fet que els magistrats de la Sala Penal consideren irregular i contrari al dret penal. Per aquest motiu, en una resolució que s'ha conegut aquest dilluns, la Sala Penal ha decretat que García-Castellón va dictar la pròrroga de les actuacions de manera "extemporània" i invalida totes les actuacions posteriors. A la interlocutòria, García-Castellón explica que la decisió de la Sala Penal només li permet actuar en dues direccions: o continuar les actuacions per la via del procediment abreviat, o el sobreseïment i l'arxivament de la causa. El mateix jutge admet que en cas de continuar amb la causa per la via del procediment abreviat, ho hauria de fer únicament amb les diligències que havia practicat fins al 29 de juliol de 2021.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!