Empoderar la societat civil i així, lluitar per enfortir la democràcia. És la nova aposta liderada per Òmnium Cultural i que es veurà materialitzada en l'Escola de Formació Guillem Agulló, dirigida pel president de l'entitat, Jordi Cuixart, i que té per objectiu articular un espai d'aprenentatge de les eines per a la defensa i l'exercici dels drets civils i polítics, per fer front a l'amenaça del discurs d'odi i per difondre les eines de la lluita no violenta i de l'exercici de la desobediència civil.

En un acte aquest dissabte on s'han aplegat centenars d'assistents, Cuixart ha assenyalat que de la impotència de la mort d'Agulló -el jove antifeixista i independentista assassinat al País Valencià en mans d'un grup neonazi l'abril de 1993- n'han tret la força per presentar aquest projecte: "És una aposta decidida per la formació i l'empoderament. Necessitem instruir-nos per mobilitzar tota la nostra intel·ligència col·lectiva, necessitem mobilitzar-nos perquè ens cal tot l’entusiasme i tota l’alegria, i necessitem organitzar-nos perquè ens caldrà tota la força".

Cuixart, després de recordar que avui fa quatre anys que ell i Jordi Sànchez van entrar a la presó per l'1-O, ha demanat que aquest centre esdevingui un espai sobretot on s'arribi al "compromís insubornable" -igual que tenia Guillem, ha dit- de tornar a la lluita de manera conjunta, sense deixar ningú pel camí i fer-ho millor: "Fa quatre anys que vam entrar a la presó, i quatre anys després volem reivindicar que malgrat tot, no hem renunciat a cap ni un dels ideals que ens van portar a la presó".

"Només amb la formació podrem avançar", ha afegit Cuixart, que ha assegurat que han après que l'únic límit que es marquen, a diferència de l'estat espanyol que "no pot dir el mateix", és la violència: "Ens queden, però, moltes coses per aprendre. Formació, formació i formació. No en tenim una altra". I ha reblat que cal compartir aprenentatges perquè "per ser més", cal ser més determinats: "És l'essència de l'Escola Guillem Agulló, enfortir-nos mútuament en tant que activistes". 

"Guanyarem"

Com no podia ser d’altra manera, a la presentació de l’acte han pres la paraula els pares de Guillem Agulló: Carme Salvador i Guillem Agulló, que han reconegut que quan el van matar no haurien imaginat mai que seria una llavor que ara ha fructificat en molta gent jove, i han destacat que aquesta aposta d’Òmnium serà un espai per retransmetre els ideals que representava el seu fill: "Ells són els 'novios de la muerte' i nosaltres els que estimem la vida. No tinc cap dubte que guanyarem", ha dit Salvador. 

També en una potent imatge unitària i en una intenció de donar protagonisme als joves que "són el present", ha dit Cuixart, han pres la paraula entitats i organitzacions d’arreu dels Països Catalans que han donat la benvinguda a aquest nou espai de formació que creuen que ha de servir per articular una resposta col·lectiva per vèncer la repressió. Hi han assistit entitats com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, la Joventut Nacionalista de Catalunya, Arran, Confluència Jove, Mallorca Nova, Joventut Comunista de Catalunya, SEPC, Fòrum Demòcrata, Acció Jove, Associació d’Estudiants Progressistes, La Forja, Avalot i l’Eina.

Jordi Cuixart amb representants d'entitats joves d'arreu dels Països Catalans / Òmnium 

El tret de sortida d'aquesta escola serà el 20 de novembre amb una primera jornada de debat on es reflexionarà sobre com dissenyar un pla d'acció no violenta i com fer front a la repressió mentre s'exerceix l'activisme i on hi haurà de ponents activistes, juristes i psicòlegs, entre d'altres. Entre els coordinadors hi ha personalitats conegudes com David Fernàndez, Jordi Muñoz i Mònica Terribas.

 

A la imatge destacada el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart / Òmnium