Marta Rovira i els altres exiliats a Suïssa pel cas Tsunami tornaran a Catalunya aquest divendres, després que el jutge Manuel García-Castellón hagi decidit arxivar la causa del Tsunami Democràtic. La secretària general d'ERC travessarà la frontera per entrar al Principat a primera hora del matí amb el diputat republicà Ruben Wagensberg, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Oleguer Serra, el periodista Jesús Rodríguez i l'activista Josep Campmajó —tots ells ja han deixat el país—.

Tots ells es retrobaran a Cantallops (l'Alt Empordà), poble de Wagensberg, en un acte unitari a les 9.00 hores. En aquest acte també hi haurà Marta Molina (ERC), que també estava investigada en el cas Tsunami i va decidir no exiliar-se. Més tard, a les 13.00 hores, Òmnium ha convocat un acte de rebuda ciutadana a les portes de la seva seu a Barcelona. A més, Rovira té previst assistir a la reunió de l'executiva d'ERC a les 15.00 hores a Calàbria, on s'abordarà el cas dels cartells contra els germans Maragall. També preveu assistir al Consell Nacional de les 18.00 hores.

Va ser aquest dilluns quan l'Audiència Nacional va declarar nul el cas Tsunami des del 2021, motiu pel qual García-Castellón va tirar la tovallola i va arxivar la causa. Hi havia deu persones investigades per terrorisme: a més de Rovira, Serra, Rodríguez i Campmajó (exiliats a Suïssa), hi havia la ja esmentada Marta Molina, el director de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, l'empresari Oriol Soler, l'informàtic Jaume Cabaní, l'exconseller republicà Xavier Vendrell i el ciutadà italià Nicola Flogia. L'endemà, dimarts, el Tribunal Suprem va arxivar la causa contra Puigdemont i Wagensberg per terrorisme.

Rovira ha estat més de sis anys a l'exili, mentre que la resta s'hi van afegir el novembre del 2023, després que l'Audiència Nacional obrís una investigació contra ells per terrorisme. Wagensberg va anunciar que marxava a Suïssa al gener, tot i que va remarcar que no estava a l'exili. El següent a anunciar-ho va ser Serra, a l'abril, en un acte d'Òmnium a Perpinyà (el Rosselló). L'endemà va ser el torn de Rodríguez i Campmajó, que confirmaven l'existència d'una nova onada d'independentistes exiliats. Ara protagonitzen una nova onada d'independentistes que tornen de l'exili.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!