El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha celebrat que la sala penal de l'Audiència Nacional hagi declarat invàlides les diligències instades pel jutge Manuel García-Castellón des de fa tres anys contra Tsunami Democràtic i ha exigit públicament l'arxivament "immediat" del cas. "Encara més irregularitats sumades a un relat delirant per a construir una causa contra l'independentisme i el nostre legítim dret de protesta", ha denunciat Antich en una piulada al seu perfil d'X. En el mateix missatge, el president de l'entitat de la societat civil que vetlla per la cultura catalana ha assenyalat que la causa contra Tsunami Democràtic no té recorregut més enllà de l'estat espanyol. A parer seu, "només s'aguanta sobre la sacrosanta unitat d'Espanya".
Les imputacions de Puigdemont i Alay, en l'aire
En la resolució publicada aquest dilluns, la sala penal ha comunicat la decisió dels magistrats de limitar la investigació del cas fins al 29 de juliol de 2021, un dictamen que deixa en l'aire la imputació per terrorisme del president a l'exili, Carles Puigdemont, perquè data del novembre passat i, per tant, quedaria exclosa de la investigació que porta García-Castellón. L'advocat Gonzalo Boye també va denunciar aquesta irregularitat en nom del director de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, però el tribunal no ha acceptat que es decreti l'arxivament de la causa contra ell perquè assegura que el cas no es pot acollir a la resolució perquè Alay era investigat d'abans. Fa temps que bona part de les defenses dels 12 investigats pel cas Tsunami denuncien aquesta irregularitat argumentant que fins al 29 de juliol de 2021 la investigació contra ells era per desordres públics i no pas terrorisme.
Una pròrroga "il·legal"
En la resolució, la sala penal dona la raó a l'advocada Marina Roig, la defensa de Marta Molina. Com que el titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional va dictar la pròrroga de la investigació el 30 de juliol de 2021 i es va trigar 24 hores a fer-ho, es considera "il·legal" el que es va ordenar posteriorment. "La proximitat temporal d'expiració de termini i la pròrroga no indica continuïtat en la instrucció, sinó precisament el contrari: la solució d'aquesta continuïtat", justifica el tribunal.