Gairebé un any després que esclatés la polèmica per la família de l'escola Turó del Drac a Canet de Mar que demanava que un 25% de les hores lectives del seu fill fossin en castellà, aquesta història continua portant cua. Ara, Òmnium, representant les famílies de l’escola, ha presentat un recurs de reposició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en contra les mesures cautelars que imposen el 25% de castellà a a les aules, acusant aquest tribunal de no actuar de manera objectiva, "sinó com un activista en contra del català, modificant el model lingüístic del país contradient les seves pròpies decisions i arguments”, tal com ho ha definit el seu president, Xavier Antich.
Des de fa mesos, Òmnium està implicat en aquest cas, que provoca que la resta dels nens hagin de fer les classes en castellà perquè una família, que compta amb el suport dels partits unionistes del Parlament i també d'associacions que reclamen el bilingüisme a les escoles, així ho ha demanat. Per exemple, el mes de juliol i en representació de 30 famílies, ja va presentar un escrit al TSJC perquè revoqués les mesures cautelars pel 25% a aquesta aula de l'escola de Canet, després que el mateix tribunal suspengués l'excussió forçosa de la sentència a totes les escoles de Catalunya, després que s'aprovés una nova normativa del Departament d'Educació.
El TSJC, sense capacitats per modificar el model educatiu
Amb aquesta nova acció, l'entitat continua lluitant per evitar que el TSC acabi amb el model de l'escola catalana, tot i que consideren que no té cap capacitat per fer-ho: "El model educatiu no el decideixen els tribunals, som davant d’una intromissió intolerable i injustificada que no respon a motius pedagògics i és impròpia de societats democràtiques”, ha manifestat Antich. De fet, des d'Òmnium recorden que el tribunal contradiu la normativa vigent i la seva pròpia jurisprudència i vulnera la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries, mentre destaquen que el tribunal no es pot basar en el dret individual dels progenitors a escollir la llengua amb què un infant rep l’educació, perquè aquest dret no existeix.
Alhora, Antich s'ha dirigit al Govern i al seu president, Pere Aragonès, a qui ha instat a trobar de forma urgent la de forma urgent la fórmula que permeti defensar “de forma efectiva” el model d’escola catalana i fer front a les ingerències constants d’uns tribunals que “ataquen directament un consens de país i una eina de cohesió per fracturar la societat”. Tot i que es va arribar a un acord entre PSC, Junts, ERC i els comuns per fer-ho, amb les crítiques de la CUP, aquest sembla insuficient perquè el TSJC continua mantenint el 25% de castellà en algunes escoles de manera obligatòria.
El TSJC obliga al 25%
Sense anar més lluny, a finals de setembre, el TSJC va ratificar la mesura cautelar a l'escola Joesfina Ibáñez, a Abrera, perquè imparteixi almenys un 25% de les hores lectives en castellà a una aula. Educació havia presentat un recurs, en què demanava revocar l'obligatorietat que el tribunal havia fixat, però aquest va ser rebutjat. Durant el mes de setembre, marcat pel començament del curs escolar i la tornada dels nens a les aules, el TSJC va anar ratificant les mesures cautelars imposades en diferents escoles.