Òmnium Cultural i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) s'han unit per potenciar l'ús del català a l'esport, mitjançant la campanya "L'esport treu la llengua" — que ha estat presentada aquest dimarts al Complex Esportiu Municipal La Mar Bella. Més de mig milió d'esportistes federats, representats per una seixantena de federacions i clubs esportius, s'han adherit a una iniciativa que pretén arribar als 750.000 esportistes federats de Catalunya. Així, s'han compromès a "treballar i col·laborar per augmentar" l'ús de la llengua en els equips.
"L'esport pot oferir a tots aquells infants, joves i nous parlants que troben dificultats per parlar el català un espai informal ideal per perdre la por, jugar i gaudir en català", ha explicat el president d'Òmnium, Xavier Antich. És així com Antich ha assenyalat que reivindiquen el català com a "eina de cohesió social i d'autoestima col·lectiva", alhora que ha manifestat la voluntat de col·laborar amb els clubs, federacions i persones adherides aportant eines, recomanacions i plans pilots per enfortir el català a cada esport.
El català a l'esport
El president d'Òmnium ha defensat que cal enfortir el català arreu per cohesionar la societat: "L'esport, igual que la llengua, és sinònim d'interacció social, de promoció de valors positius, d'ambició, però també d'equip, de reducció del risc d'exclusió social i, sobretot, de cohesió social". També ha recordat que la seva entitat fa més de 60 anys que treballa per promocionar la llengua i ha afirmat que "no hi ha millor manera de compartir la llengua que fent equip a cada poble i cada ciutat".
Antich ha apuntat que les persones "clau" per enfortir el català són els infants, joves i nous parlants, però també àmbits "estratègics" com l'esport — que pot oferir un espai "informal" on "perdre la por" i relacionar-se en català. "Ens sentim molt satisfets del compromís que assolim avui", ha dit, i ha fet una crida a tots els equips esportius catalans (des dels de base als professionals) a sumar-se a aquesta iniciativa per al català. Finalment, ha explicat que Òmnium col·laborarà amb clubs, federacions i esportistes que s'adhereixen a la iniciativa aportant eines, recomanacions, plans pilots i "mans per enfortir junts el català a cada esport".
El català al Barça-Atlètic de Madrid
El president de la UFEC, Gerard Esteva, ha destacat la importància de la campanya per veure l'esport com "una eina atractiva per seduir la població per a la promoció de l'ús social del català" i ha considerat necessari el compromís de les juntes directives, entrenadors i esportistes. Així doncs, ha indicat que aquesta unió el fa "immensament feliç" perquè converteix la federació en una eina "útil" per a la cultura, la llengua i el país. "Fa temps que des de la UFEC buscàvem desenvolupar una campanya d'aquestes característiques. De fet, vam parlar amb el Govern i no els va interessar", ha revelat Esteva. És d'aquesta manera que ha explicat que el primer president de la UFEC va ser Pompeu Fabra perquè defensava que "la millor manera d'entrar a qualsevol casa del país era a través de l'esport": "Pot saltar qualsevol barrera econòmica, social i cultural".
Òmnium, la UFEC, els clubs i les federacions adherides han fet una crida als clubs esportius catalans, afició, jugadors, entrenadors, àrbitres, famílies i mitjans de comunicació a sumar-se al manifest. Ja s'han anunciat tot un seguit d'accions en els principals esdeveniments esportius per animar a compartir el català a l'esport: la primera d'elles es durà a terme en el partit de futbol entre el Barça i l'Atlètic de Madrid, aquest diumenge 23 d'abril al Camp Nou.