Òmnium Cultural ha demanat als partits independentistes, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP, que aprofitin els seus congressos interns per fer una "inaplaçable reflexió" dels últims resultats electorals. "Cal analitzar què no s'ha fet bé, redefinir estratègies i sobretot pensar en l'endemà dels congressos quan haureu d'enviar un missatge a la societat catalana perquè cal sortir-ne reforçats", ha dit el president de l'entitat sobiranista en el seu acte tradicional a Arc de Triomf de Barcelona amb motiu de la Diada Nacional de l'Onze de Setembre. Això és perquè Junts per Catalunya té el seu congrés nacional el cap de setmana del 26 d'octubre amb l'objectiu d'erigir-se el principal partit de l'independentisme, mentre que Esquerra Republicana el té el pròxim 30 de novembre amb la renovació de la seva cúpula com a objectiu. En canvi, la CUP està immers dins del Procés de Garbí per encarar la seva refundació. 

Des de l'Arc de Triomf de Barcelona, Antich també ha recordat al Govern de Salvador Illa que "no hi haurà normalitat fins que no s'abordi el conflicte polític o fins que Catalunya hagi de continuar lluitant per mantenir els seus propis recursos". "No hi pot haver normalitat fins que el cap de l’oposició al Parlament, el president Puigdemont, no pugui asseure’s al seu escó", ha dit Antich, demanant que s'apliqui la llei d'amnistia. 

L'acte polític d'Òmnium Cultural a l'Arc de Triomf / Foto: Carlos Baglietto

Òmnium s'ha adreçat a tot el sobiranisme i ha volgut enviar un missatge d'esperança. "No som aquí per alimentar el desànim ni contribuir al catastrofisme. Cal sortir de la paràlisi i l'estancament", ha reivindicat Xavier Antich, que demana entendre que "ja no som el 2017". Per això, ha demanat autocrítica, tenint en compte que l'independentisme ha perdut poder polític i institucional després dels resultats del passat 12 de maig. "Hi ha moltes coses que no s’han fet bé. Cal redefinir estratègies i no s’ha de vendre fum. No hi ha solucions simples a problemes complexos", ha dit Antich, que ha demanat a l'independentisme refer ponts entre sensibilitats diverses. De fet, ha insistit en la idea que "el pluralisme i la diversitat són la nostra força". 

"Tornar a generar il·lusió"

Amb tot, Xavier Antich ha fet una crida a "renovar el compromís amb el país i construir un nou 'nosaltres' per avançar cap a la llibertat". De fet, ha apel·lat a "renovar el contracte" del moviment i a "tornar a generar un cicle d'il·lusió com el que es va començar l'any 2010". La responsabilitat, ha dit, "torna a ser sobretot a les mans de la societat civil", després d'uns anys en els quals ha admès que s'havia derivat als partits. 

"Entomem el repte de tornar a generar les condicions per fer-ho i, aquest cop, fer-ho bé", ha afirmat, i ha assegurat que Òmnium Cultural es posarà "al servei d'aquesta causa", per "tornar a vertebrar la societat civil al voltant d'aquest grandíssim consens del dret a l'autodeterminació". Així, ha remarcat, quan els partits polítics i les institucions tornin a tenir "la força i la legitimitat democràtica", ser capaços de "vehicular-ho i materialitzar-ho"

El president d'Òmnium Cultural també ha volgut fer referència a Aliança Catalana, a qui ha definit "d'extrema dreta".  "En aquest projecte conjunt no hi compta l’extrema dreta. No hi comptem amb Aliança Catalana. Cap complicitat en els discursos d’odi", ha reivindicat Xavier Antich, que ha reivindicat el "fet migratori com un element estructural i un motiu d’orgull col·lectiu". De fet, per això ha reivindicat que "no hi pot haver projecte de país" si no s'està “preocupat” per les condicions quotidianes. 

La reivindicació del jovent

Per això, l'entitat sobiranista ha iniciat l'acte polític amb una vintena d'entitats juvenils del país, que han llegit un manifest unitari Compromís de les entitats juvenils dels Països Catalans amb el futur del país, amb el qual han reivindicat el "compromís del jovent amb la vida col·lectiva del país". En aquest sentit, també han destacat el compromís amb el dret a l'autodeterminació, la defensa de la terra i el català, com a mecanisme per a construir un "futur col·lectiu i just" que generi esperança. 

"Som una generació que hem crescut amb la sensació que el nostre futur estava hipotecat, que la llengua era atacada constantment, que les injustícies són naturals i que l'ordre establert és inamovible", han apuntat des de l'escenari d'Òmnium, al mateix temps que han reivindicat la mobilització i l'organització com a maneres per "canviar el rumb" del "destí". En aquest sentit, les entitats juvenils han manifestat el seu compromís amb l'autodeterminació, la llengua, reptes com l'atur o la precarietat, l'emergència climàtica, l'associacionisme juvenil, la renovació de lideratges i un país "per la majoria". "Som la generació de la crisi, però també som la generació de l'optimisme i la llibertat", han declarat.

Entre els assistents a l'acte polític d'Òmnium Cultural hi ha representants de la UGT, CCOO, Intersindical, Unió de Pagesos o la USTEC; entitats com l’ANC, Plataforma per la Llengua, el Ciemen, l’AMI, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, Gure Esku, la Taula del Tercer Sector, l’Ateneu Barcelonès o el FC Barcelona; organitzacions juvenils com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; universitats com la UB o la UAB; així com representants de partits polítics com Junts, ERC, els Comuns, el BNG o EH Bildu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!