Òmnium Cultural ha denunciat que Xavier García Albiol ha censurat un acte sobre la repressió a l'Ajuntament de Badalona. En una piulada d'aquest dilluns, la seu territorial de l'entitat al Barcelonès Nord ha anunciat un canvi de lloc de l'acte públic de record i homenatge als regidors represaliats l'any 1923 perquè "no s'ha autoritzat fer-ho a l'ajuntament". "Ara fa 100 anys, l'alcalde i 14 regidors van ser empresonats per haver aprovat una moció per l'autogovern. Havíem demanat la Casa de la Vila de Badalona per commemorar l'efemèride. Quin lloc millor? Quina por té a la memòria històrica el govern del PP?", han lamentat.
El president del Grup Municipal d'ERC a Badalona, Alex Montornès, ha criticat que "el PP censura a Òmnium Barcelonès Nord a la Casa de la Vila de Badalona". "És inacceptable i exigirem una explicació al Ple", ha anunciat. Així mateix, ha explicat que "el govern d'Albiol ha aprovat una moció i s'ha manifestat contra l'amnistia i censura a Òmnium". "Han segrestat la veu d'aquells qui de bona fe hi van confiar", ha conclòs.
Ara fa 100 anys, l'alcalde i 14 regidors van ser empresonats per haver aprovat una moció per l'autogovern! Havíem demanat la Casa de la Vila de #Badalona per commemorar l'efemèride; quin lloc millor? Quina por té a la memòria històrica el govern del PP?
— Òmnium Barcelonès Nord (@omniumBnord) November 27, 2023
👇Emplaçament alternatiu: pic.twitter.com/3B93C8oIr8
Davant la manca d'autorització, l'acte se celebrarà aquest dijous 30 de novembre a la mateixa seu d'Òmnium a Badalona (carrer de la Mercè, 30) i comptarà amb una conferència de l'historiador Joan Villarroya, així com amb testimonis dels familiars dels detinguts. Director del llibre Història de Badalona, Villarroya situarà les detencions en context històric ("gens llunyà, malauradament", segons l'entitat). L'esmentat llibre explica que "la notícia més colpidora durant els primers mesos de la Dictadura (de Miguel Primo de Rivera) va ser l'ingrés a la presó Modelo, el novembre, de l'exalcalde Joaquim Pujol Oliveras, i d'alguns regidors, a conseqüència de la inspecció administrativa iniciada a l'Ajuntament el mes de març d'aquell 1923".
En aquesta línia, "el desembre es va produir una segona tanda de detencions i empresonaments d'exregidors, aquesta vegada a causa d'una proposició aprovada el 18 d'octubre de 1922, de caràcter catalanista-independentista, que havia estat promoguda pel CADCI". "Uns i altres van ser posats en llibertat a principi del mes gener de 1924, i més endavant va ser sobreseguda la causa del CADCI. Aquests processos, d'altra banda, s'han d'entendre en un context d'hostilitat del règim respecte a la Lliga, en un moment en què aquest partit ja s'havia distanciat de la Dictadura —amb la qual, en un principi, semblava que col·laboraria—, a causa de la política anticatalanista de les noves autoritats", assenyala el text.