En no permetre el referèndum, a l'Estat espanyol s'està produint una "deriva antidemocràtica". És el que denuncia Òmnium Cultural a la campanya "Crida per la democràcia", presentada aquest dilluns. La inciativa va acompanyada d'un manifest, que porta el mateix nom i fa una defensa del referèndum i una denúncia de l'actitud de l'Estat espanyol.
"Som en una deriva antidemocràtica impròpia a l'Europa del segle XXI", denuncien en el document fet públic aquest dilluns. "Davant d'aquesta situació inèdita i insostenible que vulnera de forma flagrant drets democràtics tan bàsics com la llibertat d'expressió o el dret de vot, l'única alternativa que ens queda és defensar la democràcia amb totes les nostres energies".
"Aquest projecte neix amb l'ambició d'aglutinar tots els demòcrates, va molt més enllà de la nostra entitat", ha defensat Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural. Sense anar més lluny, la campanya ha estat presentada també per l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; el diputat d'ERC, Joan Tardà; el director de Mediapro, Jaume Roures; l'exalcalde de Barcelona i regidor, Xavier Trias; l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, i l'antropòleg Manuel Delgado.
El dia escollit per a presentar la campanya no ha estat casual: aquest dilluns es compleixen set anys de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya. "Després de set anys, estem parlant del mateix", ha sostingut Jordi Cuixart, que ha afegit: "Estem a punt d'encaixar un dels reptes més importants, lluitar per la democràcia un cop més". Segons Cuixart, la Crida per la democràcia està inspirada també en la Crida a la Solidaritat dels anys vuitanta.
Diversos personatges públics, provinents del món de la comunicació, l'art, l'esport, la gastronomia o la música, participaran de la campanya. La voluntat és la de sumar suports de rellevància pública per incentivar el vot l'1 d'octubre. Durà a terme una acció cada setmana.
Clavegueres d'Interior
La presència de Jaumes Roures i Xavier Trias a l'acte de presentació de "Crida per la democràcia" tampoc no és casual. Roures és el director i fundador de Mediapro, que ha produït el documental Las cloacas de Interior, que retrata com es va orquestar l'operació Catalunya. Per la seva part, l'exalcalde de Barcelona és una de les víctimes d'aquella conspiració des del Ministeri de l'Interior. La primera acció de la campanya serà la difusió del documental, des d'aquest dimecres fins al divendres, en més de 100 poblacions de Catalunya.
"A mi m'ha passat una cosa insòlita: despertar-me amb 13 milions a Suïssa", ha ironitzat Trias, que s'ha mostrat sorprès perquè, tot i la "manipulació" en contra seu per part de determinades persones, "no passa res i aquestes persones continuen en els seus llocs". Sense companyies com Mediapro, ha afegit, "el que passa és que no passa res".
"En qualsevol país europeu, el ministre Fernández Díaz no dura ni cinc minuts", ha denunciat Jaumes Roures, que ha criticat que "el problema d'aquest país és que no té cultura democràtica". A parer del fundador de Mediapro, hi ha estructures de l'Estat que treballen al marge de la legalitat contra polítics catalans, que és el que denuncia el documental, que serà projectat en cinemes, teatres, espais oberts o ateneus.
A través dels mòbils
Les noves tecnologies són el mitjà escollit per a dur a terme la campanya "Crida per la democràcia". "Les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram) i sistemes de missatgeria mòbil seran canals que es faran servir per difondre missatges amb informació rellevant i crides a l'atenció als activistes de "Crida per la democràcia", expliquen des d'Òmnium Cultural.
També hi haurà un sistema d'alertes permanent per Whatsapp. Tothom que vulgui inscriure-s'hi només haurà d'enviar un missatge amb la paraula DEMOCRÀCIA al número de telèfon 696 000 699. "L'objectiu és que totes les persones interessades en aquest moviment puguin estar informades en tot moment de forma senzilla, àgil i immediata", assenyalen des de l'entitat sobiranista.
La crida a Madrid
"Ens comprometem a fer sentir aquesta crida a les Corts espanyoles, perquè és evident que la democràcia espanyola se la juga amb el procés català", ha afirmat Joan Tardà. El diputat d'ERC al Congrés ha recordat: "Vivim en el segle XXI i en el rovell de l'ou del món desenvolupat, on tot comença i acaba en la democràcia". Tardà ha advertit que "qualsevol opció autoritària comportarà molts patiments per a la ciutadania i la democràcia espanyoles".
El periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez ha advertit que Catalunya es troba davant d'un Estat espanyol "demofòbic, autoritari i uniformitzador". Enfront d'això, ha reivindicat Fernàndez, "es tracta d'una crida per defensar allò més bàsic i elemental: si aquest poble pot decidir el seu futur lliurement i democràticament". El risc de fractura no és pel referèndum, sinó per la desigualtat, ha conclòs.
Hi seran els comuns?
Dolors Sabater, que ha tingut problemes amb l'Estat espanyol per haver obert les portes de l'Ajuntament el 12 d'octubre, ha defensat que "el 10-J i el 15-M són reivindicacions que només reeixiran si van juntes". L'alcaldessa de Badalona ha declarat: "El que no és normal és que ens acostumem a la vulneració dels drets socials i democràtics, als nivells de corrupció de l'Estat espanyol". Preguntada pel posicionament dels comuns, Sabater ha volgut deixar clar que "no són l'enemic".
Finalment, Manuel Delgado, convidat en qualitat de militant comunista i lluitador antifranquista, ha reivindicat que aquesta lluita és una "lluita hereva" de la lluita contra el franquisme. "No és que hagin tornat, sinó que no han marxat mai", ha denunciat Delgado, que ha afegit: "És una lluita per la llibertat, i ja està". Ha elogiat l'actuació del seu "camarada" Joan Josep Nuet i ha recordat que els comuns són molt transversals. També creu que hi seran quan toqui.