Dos mesos després de destapar-se l'escàndol del CatalanGate, les respostes segueixen sense arribar i les responsabilitats no han estat assumides. Amb la intenció de no normalitzar el fet que aquest escàndol s'hagi anat refredant, Òmnium Cultural segueix denunciant l'espionatge, especialment a nivell internacional. La pròxima acció que organitzarà l'entitat, en col·laboració amb l'Institut de Drets Humans de Catalunya, serà organitzar un Side Event a Ginebra, el proper 30 de juny, en el marc de la 50ena sessió del Consell dels Drets Humans, amb la intenció de denunciar el CatalanGate.
Durant la conferència, que comptarà amb la participació de l'expresident d'Òmnium Jordi Cuixart, sis personalitats expertes i activistes de l'àmbit internacional parlaran de les diferents implicacions que té la vigilància il·legal sobre la vulneració de drets humans. Entre els ponents, representants de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, Citizen Lab, Front Line Defenders, Organització Mundial Contra la Tortura i Democratic Society. Aquesta és una acció més de l'entitat per seguir explicant l'escàndol arreu. Justament aquesta setmana començava amb la irrupció del president d'Òmnium, Xavier Antich, davant el Human Rights Council de les Nacions Unides, on va comparèixer a través d'un vídeo i va demanar responsabilitats al govern espanyol per l'espionatge a independentistes.
"Citizen Lab ha certificat que 65 persones han estat espiades a Catalunya de manera il·legal. El CatalanGate és el cas més gran d'espionatge al món utilitzant Pegasus i hi ha proves convincents que assenyalen l'estat espanyol", va començar relatant Antich, que va recordar que les víctimes són polítics, activistes, periodistes i advocats, entre d'altres, relacionats amb el moviment en favor de l'autodeterminació de Catalunya. En la mateixa línia, el president de l'entitat independentista va recordar que Òmnium, que és membre de la European Language Equality Network, ha tingut víctimes d'aquest espionatge com és l'entorn de l'expresident Jordi Cuixart. Antich va aprofitar per apuntar que Cuixart va estar empresonat i que les Nacions Unides ja ho van denunciar a través del Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU.
Després de la seva intervenció, el relator especial sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Voule, va contestar a Òmnium Cultural, fet poc habitual, fent una crida al Consell de drets humans a prendre una “acció contundent” perquè els estats prohibeixin l’ús de Pegasus, ja que és una eina que “vulnera la privadesa i posa en perill a la ciutadania”.