Aquest divendres al matí, Òmnium Cultural ha fet una acció sorpresa al centre de Barcelona amb el desplegament d'una pancarta gegant on es llegeix el missatge "La democràcia és el camí: referèndum". Situada al carrer Pelai, l'entitat assenyala amb claredat a Pedro Sánchez quin ha de ser el preu per tal que pugui ser investit i reelegit com a president del govern espanyol. En aquesta lona, també hi apareix ratllada la paraula "repressió" amb l'objectiu d'evidenciar que aquesta "no és la via". Així ho ha assenyalat en una atenció als mitjans el president d'Òmnium, Xavier Antich, des del lloc on s'ha desplegat aquest missatge. Antich ha destacat que el PSOE ha de deixar enrere la "repressió" i que la millor solució és que "posi les urnes" per poder resoldre el conflicte polític que existeix entre Catalunya i l'Estat: "Pedro Sánchez ha de triar entre respectar els drets fonamentals i oferir una via democràtica com el referèndum o obrir la porta a una segona oportunitat de l'extrema dreta", ha plantejat en el cas que novament els socialistes rebutgin l'autodeterminació a una eventual repetició electoral.

La pancarta que ara penja al carrer Pelai se suma al comunicat que el passat dimecres va compartir l'entitat sobiranista, on va animar a la "unitat d'acció de l'independentisme per fer valer la seva força i exigir la fi de la repressió i l'exercici del dret a l'autodeterminació". "Pedro Sánchez cometrà una greu irresponsabilitat si opta pel bloqueig institucional i la paràlisi davant l'avenç de l'extrema dreta abans que atendre les legítimes demandes democràtiques de la ciutadania, és ell qui té a les seves mans no anar a unes noves eleccions i la disjuntiva és clara: drets fonamentals i democràcia o paràlisi", apuntalaven. Xavier Antich ha afegit aquest divendres que "sense els vots de Catalunya i el País Basc avui existiria una majoria aclaparadora de la dreta i l'extrema dreta a l'Estat", i per això ha insistit en el fet que Sánchez té un "dilema molt simple" que es tradueix en fi de la repressió i referèndum o una segona oportunitat "perquè l'extrema dreta condicioni la governabilitat".

Xavier Antich demana "autocrítica" de l'independentisme

En el comunicat d'Òmnium del passat dimecres sobre els resultats de les eleccions generals, l'entitat ja subratllava que les forces independentistes havien obtingut un "mal resultat" que atribueixen a la "incapacitat de tots els agents de travar una estratègia coordinada i d'haver ignorat els avisos reiterats dels electors i la societat civil des del 2017". "Els partits independentistes han continuat prioritzant l'interès electoral, de part i de curt termini, per sobre de l'interès col·lectiu", lamentaven. Aquest divendres, Xavier Antich ha afirmat que "no es pot ignorar que des de l'octubre de 2017 fins ara s'han perdut un milió de vots" pel "malestar i decepció" entre l'electorat independentista. Per aquest motiu, Antich sosté que cal fer "autocrítica" per part del conjunt d'actors de l'independentisme davant els darrers resultats electorals.

En aquesta línia, Òmnium apuntava que la societat civil organitzada també té la "responsabilitat de recuperar i enfortir una mobilització democràtica i efectiva que faci imprescindible la negociació per a una resolució democràtica del conflicte polític" i situava la Diada de l'11 de setembre com la "primera gran oportunitat per tornar a deixar clar als poders de l'Estat que no viurem en normalitat fins que no s'atengui democràticament les aspiracions de la ciutadania i es garanteixin els drets fonamentals".