El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha exigit aquest dijous a les administracions catalanes que augmentin l'oferta d'ensenyament del català per tal de "donar resposta" a la demanda de persones que el volen aprendre, que l'entitat xifra en 2,3 milions de persones. "L'oferta institucional actualment no arriba a les 120.000 places anuals, vol dir que caldrien 19 anys per aconseguir que totes el puguin aprendre", ha assenyalat Antich en declaracions a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). En aquest sentit, ha explicat que Òmnium Cultural s'ha marcat com una de les prioritats per al curs vinent "pressionar" les administracions per tal que "assumeixin la seva responsabilitat" en aquest àmbit. "No hi ha una resposta institucional suficient per satisfer aquesta demanda que afecta pràcticament una de cada tres persones", ha apuntat, i ha insistit que "és urgent" abordar aquesta qüestió. 

Preocupació pel descens en l'ús social del català

Antich, que ha participat en un acte amb el president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, i la d'Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, ha dit que les tres entitats estan molt preocupades pel descens de l'ús social de la llengua i s'han instat a continuar impulsant accions per revertir aquesta situació. El president d'Òmnium ha assenyalat que "en les darreres quatre dècades" s'ha posat el pes del català només a "l'escola catalana", però que s'ha constatat que "el coneixement de la llengua no en garanteix l'ús social". És en aquest context que reclama dur a terme accions, començant per augmentar els esforços que permetin cobrir la demanda existent. Antich ha afegit que "amb la universalització de l'ús de la llengua també està en joc combatre un dels principals atacs contra els Països Catalans, que és el discurs de la fractura a través de la llengua". 

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escudé, que també ha participat en l'acte, ha assenyalat els que considera que són els dos problemes principals per a la millora de l'ús del català: "el marc legal advers i la submissió lingüística". Amb el primer, fa referència a les lleis que, o bé, juguen en contra de la implementació del català o bé, que tot i que estan dissenyades per impulsar la llengua, no s'apliquen adequadament. Amb tot, situa les pràctiques de submissió lingüística al castellà, que inclouen canviar de llengua quan algú no parla català, com les més perjudicials per a la llengua. 

Manifest per fomentar la llengua als Països Catalans

Aquest reclam d'Òmnium arriba el mateix dia que diverses personalitats polítiques dels Països Catalans, a iniciativa de l'exconseller i diputat a l'exili Lluís Puig, han impulsat una declaració per fomentar i incrementar l'ús del català entre la ciutadania. El manifest insta els ciutadans a "parlar en català amb tothom" i reclama un increment de l'ús social de la llengua als diversos territoris, per tal de "situar el català al centre del debat polític i social".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!