El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha exigit aquest dimecres que la llei d'amnistia tingui una "aplicació immediata". "Exigim que sense argúcies ni demores, s'apliqui de forma immediata la llei d'amnistia", ha dit Antich en declaracions a la premsa des de Girona, i ha incidit especialment en la necessitat de "reparar els drets vulnerats de les persones represaliades" al llarg del procés i "arxivar totes les causes que encara resten pendents". El president de l'entitat ha valorat l'aprovació de la norma com una "victòria" de l'independentisme que aglutina forces polítiques i societat civil. "Quan aquest país va plegat, s'aconsegueixen grans coses", ha assenyalat. Amb tot, Antich ha reconegut que "avui no s'acaba res" i preveu que ara comenci una "lluita molt llarga contra tota la caverna de l'Estat" que intentarà "sabotejar-la" per diferents mitjans. "La batalla per l'amnistia s'acabarà quan l'últim represaliat condemnat, en una causa oberta, multat o inhabilitat quedi restaurat en els seus drets fonamentals", ha advertit. 

Antich ha reconegut que, a diferència dels indults, l'entrada en vigor de l'amnistia no es traduirà en una aplicació immediata dels seus efectes, sinó que donarà pas a "una fase molt llarga" en què "part del poder judicial, alguns partits polítics, l'extrema dreta i conglomerats mediàtics" intentaran tombar-la. Malgrat tot, el líder d'Òmnium ha recordat que per defensar la legislació aprovada, compten amb "els principals avals internacionals i de la comunitat europea" que serviran de base per a la defensa de la llei.

 

Antich celebra l'aprovació de l'amnistia: "Hem aconseguit que l'estat s'autoesmeni"

"Hem aconseguit que l'estat s'autoesmeni i reconegui que tot allò per què ha perseguit milers de persones no era cap delicte sinó l'exercici de drets fonamentals", ha celebrat Antich, i ha emmarcat l'aprovació de l'amnistia com un pas endavant del moviment independentista. "L'amnistia ha estat l'instrument amb què el país i el moviment volia fer front a la repressió, i ha comptat amb la societat civil organitzada, centenars d'organitzacions i persones, partits polítics i institucions polítiques", ha apuntat. En aquest sentit, ha recordat que es va començar a parlar d'amnistia fa més de quatre anys, i que malgrat que llavors hi havia qui ho considerava "una hipòtesi absurda", avui s'ha fet realitat "a contracor de l'Estat". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!