Davant la imminent investidura del líder del PSC, Salvador Illa, com a president de la Generalitat, amb el suport d'Esquerra Republicana i els comuns, Òmnium Cultural lamenta que l'independentisme hagi "perdut" el Govern i que la principal institució del país pugui passar ara a mans dels socialistes. "Salvador Illa no era ni és l'opció d'Òmnium Cultural", subratlla aquest dissabte a través d'un comunicat l'associació cultural independentista que dirigeix l'acadèmic Xavier Antich, que també deixa un avís a qui podria convertir-se aviat en el 133è president de la Generalitat: "Qualsevol que vulgui fer avançar la Catalunya dels 8 milions haurà d'atendre la demanda legítima i democràtica del dret a decidir d'aquest poble".

En la nota, Òmnium reitera que treballa perquè Catalunya pugui "exercir el dret d'autodeterminació", que assenyalen com un "molt ampli consens social" per abordar i resoldre el conflicte polític a Catalunya; i, en aquest sentit, l'associació lamenta que la presidència de la Generalitat la pugui ocupar ara un partit "que, actualment, s'aparta d'aquest consens".

El comunicat de l'associació cultural sobiranista remet a la pèrdua de la majoria independentista al Parlament en les eleccions del passat 12-M i atribueix aquesta conseqüència a la "incapacitat" de l'independentisme de "sortir" de les dinàmiques "fratricides". "No és fruit de l'atzar [el revés electoral al sobiranisme], sinó la conseqüència de no haver estat capaços des del moviment independentista d'arribar a acords estratègics que permetin sortir d'un escenari fratricida que no ha deixat de consolidar-se des del 2019", argumenten. Tot seguit, insten a tots els actors del moviment a "assumir la seva inexcusable responsabilitat".

Donant per fet el Govern d'Illa, Òmnium insta a "no perdre ni un minut més en retrets estèrils", en el que s'albira una referència a les dures crítiques des de diversos sectors de l'independentisme contra Esquerra Republicana per haver pactat la investidura del líder del PSC. Com és el cas de l'Assemblea Nacional Catalana, el president de la qual, Lluís Llach, ha explicitat nombroses vegades el seu rebuig a Illa i, de fet, han donat suport a una manifestació aquest dilluns dels CDR en contra de la investidura del líder socialista. Per la seva part, l'associació que lidera Xavier Antich convida a continuar treballant des de la societat civil i tots els altres espais "més enllà del Govern" en favor de "la llengua, la cultura, la cohesió social i el país".

"No perdre ni un minut més en retrets estèrils"

"Aquest és el nostre full de ruta. Continuarem esforçant-nos, des de la societat civil, sense defallir ni claudicar, per vertebrar les majories que ens calen per defensar col·lectivament aquests objectius, en els que es juga la nostra supervivència com a poble, i per bastir una majoria cívica i social que ens permeti recuperar l’hegemonia també en l’àmbit polític i institucional", argumenta l'associació cultural. En aquest sentit, des d'Òmnium avisen ja al pròxim Govern socialista que seran "extremament exigents i crítics amb tot allò que afecti la llengua, la cultura, la cohesió social i el país".

Al costat de Puigdemont davant la possible detenció

Finalment, pel que fa a la possible detenció del president Carles Puigdemont en el seu retorn a Catalunya en el marc de la investidura de Salvador Illa al Parlament, Òmnium afirma que seran "al seu costat" i defensaran "l'honorabilitat de la Presidència de la Generalitat que ell representa". "La simple hipòtesi que pugui ser detingut, tot i l’aprovació de la llei d’amnistia, és un fet gravíssim que posaria de manifest la rebel·lia del poder judicial davant una llei democràtica aprovada parlamentàriament pel poder legislatiu", argumenten, tot associant la "llibertat" de Puigdemont com a sinònim de "la defensa dels drets i les llibertats de Catalunya".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!