La resposta d'Òmnium Cultural al rebuig per part de la Mesa del Congrés de la llei d'amnistia no s'ha fet esperar. En una roda de premsa celebrada aquest dimarts, el vicepresident de l'entitat cultural, Marcel Mauri, ha anunciat que tornaran a presentar la llei a través del dret de petició.
Com ja ha fet en els darrers mesos, l'entitat continuarà recopilant signatures arreu de Catalunya per activar el dret a petició, el qual es basa en què qualsevol persona, física o jurídica, pot adreçar-se als poders públics i exposar-los uns fets o coneixements o demanar una intervenció, o totes dues coses a la vegada. Mauri ja ha anunciat una gran mobilització pel proper 10 d'abril per a la recollida de firmes.
La llei presentada a la Cambra espanyola pels tres partits independentistes, ERC, JxCat, el PDeCAT i la CUP, ha rebut el vet a la Mesa del PSOE, el PP i Vox. Només Unidas Podemos hi ha donat suport, fet que impedirà que la llei ni tan sols es pugui debatre. Els partits independentistes ja han anunciat que presentaran una petició de reconsideració de la decisió, tot i que no hi confien.
Precisament, Mauri ha carregat amb duresa contra els socialistes, als quals ha acusat d'avalar la repressió de l'Estat contra l'independentisme. També ha volgut constatar que els socialistes s'han alineat amb l'extrema dreta davant d'aquesta qüestió.
“Quan es tracta de defensar drets fonamentals, novament veiem com el PSOE s’alinea amb l’extrema dreta per negar el debat democràtic. Avui ho hem tornat a veure”, ha criticat afegint que l'entitat seguirà insistint en les "solucions polítiques" de l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació perquè, segons ha dit, són les úniques possibles. "Perquè entenem que és l'única solució política i és un clam del 80% de la societat catalana", ha afegit.
Correspon al Rei
L’informe dels lletrats ha servit per aplanar el camí als socialistes, que ja havien reiterat la seva oposició. Els serveis jurídics argumentaven que “d'un examen preliminar, es desprèn que la iniciativa, en suposar la concessió d'un indult general que afecta a una pluralitat de subjectes condemnats per sentència ferma, entraria en una contradicció palmària i evident amb l'article 62 de la Constitució". Precisament aquest article de la Carta Magna espanyola estableix que correspon al Rei "exercir el dret de gràcia d'acord amb la llei, que no podrà autoritzar indults generals"