Òmnium Cultural ha denunciat aquest dimarts a la tarda a la seu de l'ONU a Ginebra les violacions dels drets humans a Catalunya per part de l'estat espanyol. L'acte, organitzat conjuntament amb la Xarxa Europea d'Igualtat Lingüística (ELEN), s'ha celebrat en paral·lel a la 41a sessió del Consell dels Drets Humans de l'ONU que va començar aquest dilluns.
Sota el títol "La violació dels drets a la llibertat de reunió pacífica i d'associació a Espanya", hi han intervingut com a ponents Duncan McCausland, exdirector del servei de policia d'Irlanda del Nord i coautor de les proves d'experts sobre el comportament dels manifestants el 20-S i l'1-O, Dominique Nogueres, vicepresidenta de la Federació Internacional per als Drets Humans (FIDH) i observadora internacional del judici i de l'1-O, i Txell Bonet, periodista i parella de Jordi Cuixart. El moderador ha estat Jean Philippe Ceppi, periodista i productor de Temps Présent de la Radio Télévision Suisse (RTS).
McCausland ha recordat la conclusió a la que van arribar després d'analitzar les imatges del 20-S i l'1-O, en què "la majoria de la gent actuava pacíficament". "Era una gran multitud però no era violenta", ha defensat. Per la seva banda, Nogueres ha denunciat un "component polític important" al judici, on per la Fiscalia "la resistència passiva és suficient per qualificar els fets del 2017 de violents".
El trasllat no és cap concessió
Bonet s'ha sumat a les crítiques apuntant que l'acusació dirigida contra Cuixart "és un exemple d'aquesta concepció de la manifestació com una amenaça i, alhora, és un intent de reprimir l'exercici d'aquest dret fonamental".
Sobre el trasllat dels presos a centres penitenciaris catalans, ha dit que "no és el que ha demanat el grup de treball de l'ONU". En declaracions als mitjans, Bonet ha recordat que aquesta mesura "no és cap concessió", sinó "el que marca la llei".
"A mi el trasllat no em serveix de res", ha lamentat, recordant que el que volen és l'alliberament dels líders independentistes en presó preventiva. Preguntada sobre la futura sentència, Bonet ha assegurat que no vol pensar-hi i que "qualsevol cosa que no sigui l'absolució" li semblarà "injust". "La millor manera d'encarar aquest procés tan complex és no pensar en el futur i treballar des del present", ha dit