Òmnium Cultural s'ha oposat a l'amnistia del policia que va ferir Enric Sirvent, l'home que va patir un atac de cor l'1-O. Com a acusació popular, l'entitat ha presentat aquest dimecres davant l'Audiència de Lleida les al·legacions pertinents per oposar-se a l'aplicació de la llei de l'oblit al policia espanyol acusat. "No estem parlant d'una actuació superficial de la policia, sinó que Sirvent va ser agredit i va patir una mort sobtada, tot i que se'l va poder reanimar", ha recordat l'advocat Carles López, que ha defensat que el cas té un "element diferenciador" i "més greu" perquè no s'apliqui l'amnistia —com sí que ha fet un jutjat de Barcelona amb 46 policies espanyols.

López ha precisat que "la llei exclou els supòsits en els quals s'ha vulnerat l'article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, referents als casos en els quals es pot considerar que la policia va torturar o va tenir un tracte inhumà o degradant". En aquest sentit, ha considerat que l'actuació policial va "ultrapassar el seu propòsit i va ser abusiva, agressiva i excessiva contra persones que no estaven cometent cap delicte". A més, ha afegit que les actuacions policials que poden ser objecte de l'amnistia són "les fetes amb el propòsit d'evitar la comissió d'un delicte i la participació dels ciutadans en el referèndum no ho va ser pas". "Entenem que la llei no pot donar cobertura a aquest fet", ha dit.

De l'acusació popular a l'acusació particular

L'agent està acusat d'un delicte de lesions amb agreujant de motivació ideològica i de prevalença del caràcter públic, pel qual l'acusació popular i la particular li demanen 3 anys de presó. "Són fets que han de ser enjudiciats i aleshores valorar si realment poden ser amnistiats perquè en aquest moment tal com estan plantejats no ho són", ha conclòs l'advocat.

L'acusació particular, exercida per l'advocada Anna Lauradó en representació de la família de Sirvent, ha presentat l'escrit davant l'Audiència de Lleida per oposar-se també a l'aplicació de l'amnistia al policia. Llauradó ha considerat que l'actuació policial aquell dia "no té encaix" en els supòsits que contempla l'amnistia. Concretament, ha argumentat que la conducta del policia no va obeir els propòsits que tenia el cos per aquell dia i va superar el llindar mínim de gravetat exigit perquè se li apliqui l'amnistia. "Esgrimim també l'agreujant que es va actuar per motivació ideològica, ja que, segons la documentació del cas, va proferir expressions com puta Catalunya, entre altres", ha afegit. Amb tot, l'advocada ha considerat que la resolució del jutjat de Barcelona que amnistia 46 policies "no hauria d'influir" en el cas.

 

Imatge principal: l'advocat Carles López / ACN
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!