Dos mesos després de les eleccions catalanes del 14-F, els partits independentistes continuen amb les negociacions per formar Govern. Davant la incertesa i els estira-i-arronses de les formacions, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha demanat als partits independentistes que deixin de banda les "baralles" i el "soroll" i que coordinin les seves estratègies.
"Potser no ha d'haver-hi una unitat d'acció, però sí un acord previ sobre quines són les coses que cadascú desenvoluparà", ha assegurat en declaracions a Ràdio 4. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que, "per responsabilitat", els partits independentistes arribaran a un acord per formar Govern, i ha reiterat que, per Òmnium, és fonamental sortir de l'"atzucac institucional".
Pel que fa a les propostes dels comuns d'entrar a un executiu amb ERC, Mauri ha evidenciat que la preferència de l'entitat és la formació d'un Govern purament independentista, ja que en els darrers comicis van aconseguir més del 52% dels vots. "L'aritmètica és clara", ha considerat.
El (no) diàleg amb el govern espanyol
D'altra banda, el vicepresident d'Òmnium Cultural ha acusat el PSOE d'actuar amb "frivolitat" amb els indults dels líders independentistes i la reforma del delicte de sedició. "Creiem que això no arribarà", ha apuntat Mauri, ja que, sota el seu punt de vista, el PSOE no hi té cap interès.
"Les declaracions que van fer per Nadal eren electoralisme", ha dit. Al seu entendre, el govern espanyol "no ha fet cap gest real" i s'ha mostrat escèptic amb la taula de diàleg, però ha insistit que no s'ha de renunciar a aquesta via i cal insistir-hi.
Tot i això, ha rebutjat, tal com els va demanar el Govern, seure en aquesta mesa entre els dos executius. "A Òmnium no ens pertoca. Defensem la separació de rols. Una cosa és política i l'altra la societat civil", ha conclòs.
Negociacions encallades
Des de dimecres de la setmana passada que els equips negociadors d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya no es reunien per desbloquejar la investidura de Pere Aragonès i l'acord de Govern que l'ha d'acompanyar. Aquest divendres, a última hora de la tarda i a distància, les delegacions dels dos partits es van citar, de manera telemàtica, per intercanviar posicions. Segons fonts coneixedores de la trobada, va ser curta, i va servit per debatre el famós document que els republicans van traslladar als de Puigdemont i que recollia i ordenava les propostes intercanviades al llarg dels d'aquests dos mesos. L'acord s'albira encara lluny.