Òmnium Cultural fa un pas més per garantir que els responsables del CatalanGate assumeixen les responsabilitats de les seves accions. L'entitat ha demanat la creació d'una comissió internacional d'investigació en el si de les Nacions Unides (ONU) per elaborar un informe independent i imparcial sobre l'espionatge massiu u a líders socials i polítics catalans independentistes, amb el qual es pugui identificar i sancionar els responsables. El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha estat qui ha enviat una carta a l’Alta Comissionada pels Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, ja que l'espionatge constitueix una violació dels drets humans, segons remarca l'entitat.
La inacció de les autoritats espanyoles davant de l'espionatge massiu a l'independentisme ha estat el que ha motivat l'organització reclamar a l'ONU que pressioni a l'Estat espanyol per tal que aquest "compleixi amb les seves obligacions internacionals". En la carta, Antich ha convidat a Bachelet a intervenir per demanar que Espanya aturi l'espionatge i que rescindeixi el seu contracte amb el Grup NSO o empreses del mateix estil. També es reclama que es repari a les víctimes del CatalanGate, així com que es creïn mecanismes de protecció per evitar les violacions dels drets humans derivades de l'espionatge digital.
Òmnium ha insistit que cal pressionar a les autoritats espanyoles perquè engeguin una investigació "immediata, independent, transparent i eficaç", que permeti identificar i sancionar els responsables del que defineixen com "el major escàndol de ciberespionatge il·legal mai conegut".
Preocupació per Pegasus
El passat 3 de maig, en el marc del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, Bachelet va assenyalar la perillositat de l'ús de programaris espies com Pegasus o Candiru. "És un atac a la privacitat i una obstrucció a la llibertat d'expressió", va sentenciar. L'Alta Comissionada va demanar una moratòria al voltant del seu ús, exportació, venda i transferència. "Demano a tots els Estats que adquireixen aquest tipus de tecnologies de vigilància, que ho facin complint els estàndards de drets humans, i que es preguntin si són eines legals, necessàries i proporcionals davant dels seus riscos", va remarcar.
És a dir, Bachelet fa poc va deixar clara la seva oposició a aquesta mena de programaris. En aquella ocasió la representant de l'ONU feia especial referència al seu ús contra els periodistes, però també va afegir: "El programari Pegasus s'està utilitzant en almenys 45 països, sovint amb un secretisme total i fora de qualsevol marc legal".