Òmnium Cultural portarà aquest divendres la no aplicació de la llei d'amnistia a la Comissió Europea amb l'objectiu d'assenyalar les irregularitats, l'obstaculització de la cúpula judicial i la manca d'aplicació de la llei. Així ho ha anunciat el president de l'entitat sobiranista, Xavier Antich, a la comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, des d'on ha presentat l'informe de la Sindicatura per l'Amnistia per denunciar la mala praxi judicial. L'objectiu de l'entitat sobiranista és que la Comissió Europea incorpori dins l'informe periòdic de l'Estat de dret sobre Espanya l'incompliment de la llei i l'obstaculització de la cúpula judicial. "És imprescindible que es tingui en compte la greu politització de la justícia espanyola", ha dit Xavier Antich, que ha fet una crida als partits polítics i al Govern de la Generalitat perquè vetllin pel compliment de la llei. "Cal que en facin seguiment perquè certs actors polititzats no l’obstaculitzin ni utilitzin una doble vara de mesurar", ha dit Antich, fent èmfasi sobretot en els partits que tenen representació al Parlament de Catalunya. 

Òmnium Cultural, a més, ha fet una crida per tal que totes les persones represaliades susceptibles de ser amnistiades demanin l'aplicació de la llei d'amnistia. "Cal anar causa a causa, jutjat a jutjat", ha dit Antich, que considera que la llei d'amnistia ha de servir per reparar la repressió. Òmnium ja ha avisat que fiscalitzarà la seva aplicació i denunciaran la "impunitat" que hi pugui haver de la violència policial en les causes, ja que hi pot haver vulneracions de drets humans. Cal recordar que el passat octubre Òmnium, aprofitant l'Examen Periòdic Universal del màxim organisme internacional, va presentar al Consell de Drets Humans de l'ONU el primer informe de la Sindicatura per l’Amnistia sobre el no compliment de la norma.

Xavier Antich considera que hi ha tres principals tendències que dificulten l'aplicació de la llei: l'omissió o la lentitud per la "manca de voluntat d'aplicar la llei per part de certs actors judicials; un boicot de la cúpula judicial, amb la "interpretació ideològica que no respecta la separació de poders que coopera amb la dreta i l'extrema dreta"; i l'ofensiva política contra la llei.

 

 

Durant l’exposició de l’informe de la Sindicatura per l’Amnistia sobre l’aplicació de la llei, Antich ha destacat que un 39% de les persones represaliades que han demanat l’amnistia l’han aconseguida o han vist finalment arxivada la seva causa. Una xifra que en l’últim balanç era del 22%. També ha exposat que el 41% de les demandes encara no han estat resoltes (abans era el 50%). A més, un 7% de les sol·licitades estan denegades (abans era el 13%) i quasi un 13% continuen en suspensió per preguntes plantejades al Tribunal Constitucional o al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Davant d’aquestes dades, Antich ha recordat que la llei d'amnistia “ha estat, i ho hem dit sovint, una conquesta col·lectiva, arrencada a contracor de l’Estat, fruit de l'esforç i de la perseverança de la societat civil i de la determinació democràtica del moviment sobiranista i independentista” i ha defensat que és “una eina vàlida i imprescindible per a abordar la resolució democràtica del conflicte polític”. Tot i així, ha denunciat les traves que està posant part de la cúpula judicial espanyola i “una doble vara de mesurar a l’hora d’aplicar la llei”. “Les denegacions i exclusions de l’àmbit d’aplicació de la llei han respost a una interpretació arbitrària i ideològica per part de jutges i magistrats que, en tot cas, no respecta la divisió de poders entre el legislatiu i el judicial”, ha armat el president d’Òmnium, que ha advertit que no hi haurà normalitat democràtica fins que no s'apliqui la llei i s'apliqui el dret a l'autodeterminació. 

div style="position:relative;overflow:hidden;padding-bottom:100%">

 

Junts assegura que la responsabilitat és del PSOE

Durant les intervencions dels grups parlamentaris, Junts per Catalunya ha assegurat que és responsabilitat del PSOE que no s'estigui complint la llei d'amnistia. "La responsabilitat sobre la situació en què es troba l'aplicació de la llei d'amnistia és del PSOE i se’n renta les mans. I, en aquest informe, ens agradaria que en parlessin", ha assegurat el diputat Agustí Colomines, que ha recordat que l'Acord de Brussel·les fa que els socialistes reconeixen que hi ha un conflicte polític. "En aquest informe ens agradaria que més enllà del que fa l'extrema dreta, ens agradaria que parlessin també del que fa l'esquerra espanyola", ha dit Colomines, que recorda que els socialistes van ser “còmplices” de l'aplicació de la llei d'amnistia i com Puigdemont i Lluís Puig no poden ocupar el seu escó al Parlament. 

Per la seva banda, el diputat d'ERC Joan Ignasi Elena ha reivindicat que la llei d'amnistia ha estat un "èxit" de la política, la societat civil i les entitats. Elena considera que ha estat possible a través de la unitat i gràcies a una "rectificació" de l'Estat. "Posa sobre la taula que votar no és un delicte i interpel·la a tothom", ha reivindicat el diputat republicà, que ha demanat seguir pressionant de cara a la no aplicació de la llei i les traves de la justícia. El diputat dels Comuns Andrés García Berrio ha reivindicat com la societat civil ha denunciat l'espionatge, les infiltracions i per protestar les vulneracions de drets humans. "Cal corregir, reparar i garantir que no es tornarà a repetir", ha dit Berrio, que ha denunciat la interpretació del Tribunal Suprem sobre el dret a la protesta arran de la sentència del procés. Berrio ha recordat les vulneracions de drets humans de la policia durant les càrregues del Primer d'Octubre, i que s'ha d'interposar denúncies per les amnisties aplicades en aquests casos. Així mateix, la diputada de la CUP Pilar Castillejo creu que la llei d'amnistia "no ha comportat la fi del sistema repressiu". "No podem normalitzar l'exili o la violència policial", ha dit la cupaire, que ha denunciat la "impunitat" de la Policia Nacional. 

D'altra banda, el diputat del PP Alberto Villagrasa ha assegurat que no hi ha ningú arrestat per ser independentista. "Hi va haver un cop d'estat i com qualsevol Estat ha d'utilitzar els recursos necessaris per al compliment de la llei", ha denunciat el popular, que recorda que "no hi ha ningú per sobre de la llei". De fet, ha recordat que tots els funcionaris van marxar del ple quan es va votar la DUI l'any 2017. El popular ha denunciat que la llei d'amnistia va ser un intercanvi per "mantenir-se en el poder". "Si el PSOE no hagués necessitat Junts i ERC no hi hauria hagut llei d'amnistia", ha denunciat el popular, que ha reivindicat la separació de poder. Amb tot, el diputat del PSOE Antoni Poyato ha reivindicat la "reconciliació" després del conflicte dels últims anys. "L'amnistia es va aprovar amb una majoria molt ajustada. Els diputats de Junts van votar amb els del PSOE", ha recordat el socialista, que ha acusat PP i Vox de seguir fomentant la "confrontació" i ha demanat respecte pel poder judicial. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!