Òmnium Cultural ha presentat una demanda a l'Audiència Nacional pels casos de monitoratge policial al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i al Jovent Republicà. L'entitat fa aquest pas després de topar-se amb el silenci del Ministeri d'Interior davant l’exigència d'Òmnium de posar fi a la vulneració dels drets fonamentals a la intimitat, a l’associació i a la desviació del poder. "(Fernando Grande) Marlaska fa cas omís a la vulneració de drets fonamentals i no respon a la petició que vam interposar al Ministeri de l’Interior. Davant d’aquest silenci, tan esperat com vergonyós, passem a la via judicial amb una querella a l’Audiència Nacional perquè no quedi impune", ha afirmat Xavier Antich, president de l'organització.
Fa setmanes, l'entitat va presentar un requeriment administratiu al Ministeri de l’Interior donant deu dies al ministre Grande-Marlaska, responsable dels cossos policials de l'estat espanyol, perquè aturés les pràctiques il·legals d’infiltració d’agents policials als moviments juvenils i independentistes. Passat el període marcat i com que no rebia resposta, Òmnium reclama que s’iniciï la via judicial davant la "clara" vulneració de drets fonamentals, espionatge i persecució política al moviment independentista. "Ja vam avisar que arribarem fins on faci falta per desemmascarar el joc brut de l’Estat i aconseguir una condemna", ha recordat Antich i afegeix: "Que la policia s’infiltri a organitzacions juvenils democràtiques és més propi d’un règim totalitari que d’un estat de dret".
Per l'organització, tant el monitoratge policial als moviments i entitats juvenils independentistes així com l’espionatge il·legal formen part de la causa general contra l’independentisme. Òmnium afirma que en els dos casos se cerca criminalitzar la dissidència política.
Els casos denunciats: SEPC i Jovent Republicà
El passat 7 de juny es va saber que un jove que responia al nom de Marc i que havia participat activament en el moviment estudiantil universitari, concretament en el SEPC, així com en el moviment pel dret a l'habitatge del Gòtic i en el moviment popular veïnal de l'Eixample Esquerra era un policia. En aquest cas, un any després de ser nomenat funcionari, el juny del 2020, quan tot just començàvem a sortir del confinament dur per la pandèmia i aquesta havia provocat estralls en moltes famílies, va entrar per primer cop en l'activisme de l'esquerra independentista, on va militar durant dos anys.
Per altra banda, en el cas de Jovent Republicà, el 27 de juny es coneixia un intent de captació d'un nou confident en el si de l'independentisme. El mateix jove que va ser objectiu del reclutament per part de dos suposats agents del Departament de Seguretat Nacional, va denunciar els fets i va arribar a gravar part de les seves trobades amb els homes com a prova.