Persistents. Òmnium Cultural ha presentat un recurs davant del titular del jutjat d’instrucció 21 de Barcelona perquè no només admeti parcialment la seva querella per aclarir qui va espiar el seu exvivepresident, Marcel Mauri, la periodista Txell Bonet, i dona de l’expresident de l’entitat, Jordi Cuixart, i la jurista Elena Jiménez, a través del programari Pegasus, propietat de l’empresa NSO Group d’Israel. L’entitat cultural va dirigir la querella contra NSO i el jutge no la vol investigar adduint falta de jurisdicció. En el recurs, l’advocat d’Òmnium, Benet Salellas, insisteix al magistrat Ignacio Sánchez que sol·liciti participar en la comissió rogatòria internacional que es desplaçarà a Israel, tal com ha acordat el jutge de l’Audiència Nacional que investiga l’espionatge al president del govern espanyol, o que, com a mínim, incorpori al present expedient una còpia del resultat de les diligències que s’han practicat fins avui davant d’aquell jutjat. La comissió és per interrogar com a testimoni a un responsable d'NSO.
En la resolució, coneguda el 27 de juny passat, el magistrat de Barcelona, seguint el parer de la fiscalia, ha acordat admetre parcialment la querella pel delicte de revelació de secrets, i ha reclamat als tres querellants d’Òmnium que aportin al jutjat el seu mòbil per comprovar primer si van patir una infecció i sostracció d’informació, tal com va certificar el grup Citizen lab en la investigació Catalan Gate, amb unes 65 persones afectades. I un cop valorat si és important l’atac patit, el jutge es planteja investigar als autors. Per això, el magistrat ha sol·licitat a Òmnium que aporti l'informe pericial que certifica que el mòbil de Marcel Mauri va ser atacat amb el programa Pegasus almenys 19 cops entre els anys 2018 i 2020. Així, com també els informes sobre les infeccions patides en els mòbils de Jiménez i Bonet des d’abril de 2019. La voluntat és que els querellants d’Òmnium aportin al jutjat una còpia dels seus mòbils sense la informació personal.
Investigacions a dues velocitats
En el recurs, els querellants d’Òmnium exposen que són coneixedors que “existeix controvèrsia sobre quin ha de ser el jutjat competent” per investigar a totes les víctimes de Barcelona afectades pel malware Pegasus, i insisteix en el diferent tracte de les víctimes del partit judicial de Barcelona, on han passat 40 dies des que es van interposar les querelles, sense cap acció aprovada, enfront de la ràpida actuació del jutge José Luís Calama amb la investigació sobre l’espionatge a membres del govern espanyol. Precisament, ahir el jutge Calama va acceptar que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, declari per escrit en la causa que investiga la infecció dels mòbils del govern espanyol, i demana a la fiscalia i l’advocacia de l’Estat que presentin les preguntes.
Per tot això, Òmnium insisteix a demanar al jutge de Barcelona, que també descartava la implicació d’organismes de l’Estat espanyol en l’espionatge del Catalan Gate, que “impulsi” les actuacions que va sol·licitar-li, sobretot la de sumar-se a la comissió de l’Audiència Nacional.