Òmnium Cultural ha interposat un recurs contra l'alteració del tribunal que ha de resoldre sobre la imposició del 25% de classes en llengua castellana a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar. L'organització ha demanat de recusar el president de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Javier Aguayo, perquè consideren que el seu nomenament només respon a "una maniobra per interferir en la resolució del cas", ja que denuncien que segons les normes del TSJC no li pertocaria a ell presidir el tribunal. 

Òmnium dubta de les intencions del TSJC 

L'entitat, en representació de les famílies del col·legi Turó del Drac, acusa el jutge Javier Aguayo de fer activisme judicial i interferir en contra de la llengua. La imposició del 25% de les classes en llengua castellana TSJC va provocar que el Govern i el Parlament modifiquessin la legislació amb la intenció de preservar el model d'immersió lingüística en català. L'advocat Benet Salellas ha posat en dubte que el TSJC "estigui actuant amb criteris objectius i imparcials" i ha denunciat que "la judicatura està posicionada de forma bel·ligerant contra el model d'escola catalana". "Sospitem que la maniobra busca interpretar en un sentit contrari al que recull el nou marc normatiu i aplicar el 25% sense parlar de percentatges", ha afegit.

Òmnium també ha advertit que el TSJC ha citat almenys tres centres educatius per a un mateix dia, un moviment que interpreta com a una maniobra per "resoldre de cop, amb una resolució calcada i en ple període electoral", tots els procediments oberts per qüestions lingüístiques a les aules. El pròxim 11 de juliol la sala es reunirà per resoldre si decreta l'obligatorietat d'impartir el 25% de les classes en castellà a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar.

Tres investigats per delictes d'odi

Tres ciutadans aniran a judici, si res canvia, per haver realitzat piulades “humiliants” contra una família de Canet de Mar, segons considera la Fiscalia. El titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona, el magistrat Sergio Escalona Lebiere, ha tancat la investigació iniciada l’estiu passat contra quatre persones i ha decidit enviar a judici tres d'elles pels delictes contra els drets fonamentals i un delicte d’odi, com els acusava la Fiscalia. Almenys l’advocada d’un dels investigats ja ha presentat un recurs davant l’Audiència de Barcelona contra el seu processament en considerar que aquestes expressions a Twitter, fetes el desembre de 2021, s’emmarquen en el dret a la llibertat d’expressió, l’humor i en el debat sobre la judicialització de l’ús del castellà a l’escola catalana. Per al quart investigat, el jutge ha decretat el sobreseïment.