Òmnium Cultural ha denunciat que les resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre les eleccions catalanes són “un exemple més de la voluntat de l'Estat d'adulterar la democràcia".
Durant l'Assemblea General de l'entitat celebrada aquest divendres a la tarda, el vicepresident Marcel Mauri ha comparat els moviments del tribunal amb el que va passar amb l’1-O i 21-D i ha denunciat l'existència d'una "operació Illa, per tal de posar els interessos de l'Estat i el control sobre Catalunya, per davant de la salut de la ciutadania". Es tracta de la primera vegada que l'entitat es pronuncia sobre aquest tema, ja que fins ara havia mantingut silenci.
Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha tornat a rebutjar l'indult i la reforma del Codi Penal com a solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol. En un vídeo gravat des de la presó de Lledoners, Cuixart ha insistit en l'amnistia i l'autodeterminació com a solucions als conflicte.
"No vam entrar a la presó per lluitar per sortir-ne, sinó tot al contrari. Vam entrar a la presó per defensar el dret de Catalunya a exercir l'autodeterminació. Ni renúncies, ni reformes parcials del Codi Penal, ni penediments ni molt menys indults", ha dit. "La nostra causa demana solucions globals, com ho són l'amnistia, ja que la fi de la repressió serà allò que ens permetrà negociar amb l'Estat, i el dret a l'autodeterminació", ha emfatitzat.
Cuixart ha aclarit que el lema 'Ho tornarem a fer', molt criticat sempre per l'unionisme i utilitzat pel Tribunal Suprem per revocar-li el tercer grau, "no va contra ningú, sinó que va de reivindicar el nostre dret a l'exercici de drets fonamentals i el dret a l'autodeterminació".
Amb motiu del 60è aniversari de l'entitat, Cuixart ha repassat breument la seva història i la repressió patida pels seus fundadors i s'ha mostrat satisfet pel fet que "el president d'Òmnium no l'elegeix l'Estat espanyol, sinó els seus socis".
Fitxatge de Terribas i Castiñeira
Durant l’Assemblea General Ordinària s’ha exposat el pla de treball i el pressupost per al 2021, així com la renovació de part de la Junta Nacional d’Òmnium. En aquest sentit, s’ha informat de les renúncies de la fins ara vicepresidenta segona de l’entitat, Marina Llansana, així com del tresorer, Pere Carles, i dels membres de la junta Jordi Bosch, Roser Sebastià i Umair Dar.
S’incorporen com a nous vocals de la Junta directiva Mònica Terribas, periodista, professora de comunicació a la Universitat Pompeu Fabra, actualment treballa a l’àrea de documentals de no-ficció de Mediapro i amb una llarga i reconeguda trajectòria dins del panorama mediàtic català; Jordi Muñoz, politòleg i professor de Ciència Política de la UB; Àngel Castiñeira, doctor en filosofia i professor de la Universitat Ramon Llull especialitzat en lideratge, pensament geopolític, valors i sostenibilitat; l’especialista en implantació de projectes estratègics i relacions institucionals, Jordi Arcarons; i la inspectora d’educació i presidenta d’Òmnium Cultural Tarragonès, Rosa Maria Codines.