Òmnium Cultural i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) es tornen a unir per reforçar la llengua catalana a l'esport. En aquesta ocasió han dissenyat un pla d'acció per reforçar l’ús del català a l’esport a través de formacions, materials i una campanya centrada en els entrenaments. El pla s’impulsarà en col·laboració amb més de 600 clubs, 56 federacions i milers d’entrenadors, professionals, àrbitres i esportistes que s’han adherit a la campanya. Els recursos estaran a disposició de totes les entitats esportives de Catalunya i pretenen augmentar l’ús de la llengua en un sector que es considera clau, en un moment de descens del seu ús, especialment entre els joves. El pla combina guies i formacions per superar inèrcies i afavorir hàbits que reforcin l'ús del català a les entitats esportives.

Guies amb recomanacions

Òmnium i la UFEC han elaborat cinc guies amb la col·laboració de la consultora basca EMUN —especialitzada en disseny i implementació de plans lingüístics en clubs esportius— i el sociolingüista especialitzat en l’àmbit juvenil, Avel·lí Flors Mas. Les guies, que es publicaran mensualment entre gener i abril de 2025, tenen l'objectiu de presentar estratègies i recomanacions per enfortir el català als entrenaments, i crear referents que multipliquin la projecció del català, garantir el català a les instal·lacions, comunicacions i competicions, introduir terminologia esportiva en català i acollir lingüísticament a les noves incorporacions i fitxatges. 

En paral·lel, també oferiran tallers formatius gratuïts als més de 600 clubs adherits pels seus entrenadors. En una campanya formativa sense precedents, durant els pròxims 3 anys es preveuen preparar fins a 10.000 entrenadors perquè puguin implementar estratègies per enfortir l’ús del català als entrenaments, impactant així sobre 250.000 esportistes, un de cada tres federats. Aquests tallers es podran sol·licitar a través de la web esportencatala.cat i estaran a disposició de tots els clubs i entitats adherides. A més, ambdues entitats assessoraran els principals referents esportius del país premiats a la Festa de l’Esport Català, per millorar la seva projecció lingüística davant dels seus milions de seguidors. Finalment, en col·laboració amb l’Escola Superior d’Innovació de l’Esport (ESIDE), es proporcionarà formació a directius i professionals de clubs i federacions, per ajudar-los a establir criteris i impulsar plans lingüístics per millorar l’ús del català en el seu funcionament, la comunicació, les competicions i l’acollida de noves incorporacions.  

Capgirar la situació del català 

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, assegura que aquestes eines “ajudaran a capgirar la tendència decreixent de l’ús de la llengua en un àmbit tan important a Catalunya com és el de l’esport, que ja està actuant com a dic de contenció d’aquest descens, especialment entre els joves”. El president de l’entitat destaca que “en aquest procés de construcció nacional on és clau recuperar l'orgull de país, la llengua hi té un paper fonamental”. En aquest sentit, Antich creu que s’ha d’aconseguir “que l’esport no només sigui un àmbit on l’ús de la llengua no decau, sinó que, gràcies a les seves potencialitats, ajudi a impulsar-lo i sumi nous parlants”.

Per la seva banda, el president de la UFEC, Gerard Esteva, afirma que és “un pla molt ambiciós i decidit a liderar aquest canvi de dinàmica”. Esteva afirma que la UFEC té un “compromís ferm” perquè creu en l'esport com un motor de cohesió social i educatiu per a tothom i que, al mateix temps, “és una eina poderosa per difondre el català i promoure que nous parlants l’aprenguin, perquè tal com deia el primer president, Pompeu Fabra, la millor manera d’entrar a qualsevol casa és a través de l’esport”. “Ja vam demostrar la força d’aquest compromís amb l’èxit de la macroenquesta de record, on el teixit esportiu català es va bolcar d’una manera exemplar. Va ser una participació massiva que ens dona la raó i ens encoratja a seguir treballant amb encara més energia”, recorda el president de la UFEC.

Una macroenquesta

El pla d'Òmnium i UFEC s'ha elaborat a partir de les conclusions que han extret de l'estudi més gran que s'ha fet sobre l'ús del català a l'esport. En concret, és una macroenquesta realitzada per les dues entitats durant 2024 amb més de 3.300 respostes de directius, entrenadors, famílies i esportistes. Les principals conclusions de l’enquesta indiquen que l’ús del català en l’àmbit esportiu no excel·leix, tot i que el català té un gran potencial de millora per la seva capacitat transformadora. A més, l'enquesta també ha permès comprovar que l’ús del català varia significativament segons el territori i l’esport. A zones com l’Alt Pirineu o les Terres de l’Ebre, el català té una presència més consolidada, mentre que a l’Àrea Metropolitana de Barcelona es redueix considerablement (27,4%). Pel que fa als esports, el futbol, tot i ser el més massiu, presenta els percentatges més baixos d’ús habitual en comparació amb altres esports com l’hoquei o el bàsquet.

L'estudi revela que el 85% de les persones relacionades amb l'esport poden comunicar-se amb fluïdesa en català i que l’ús de la llengua dins les entitats esportives és més alt que en altres contextos. Tanmateix, el sondeig mostra que menys del 50% dels entrenaments es fan només o sobretot en català, en concret, un 40,1%. Revertir aquesta tendència es visualitza com una oportunitat per augmentar l’ús de la llengua, perquè els entrenaments són els moments en què es produeixen més interaccions, i perquè gràcies a les seves dinàmiques repetitives, treball en valors i generació de sentiment d’equip, són els espais en què més s’influeix en els hàbits d’infants i joves, espais en què es poden establir rutines lingüístiques que marquin tendències a llarg termini en l’ús del català. La figura de l'entrenador s'apunta com a "fonamental" per establir la dinàmica lingüística dels entrenaments, tot i que, actualment només un 41,8% dirigeixen l’entrenament en català i un 32,4% opten per mantenir-lo en les converses amb els jugadors. En aquest sentit, les guies i formacions volen actuar precisament sobre aquest fet, proporcionant les eines i els recursos necessaris per a revertir la tendència i propiciar que els clubs puguin aplicar una regulació lingüística clara que doni seguretat a tot el cos tècnic. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!