Òmnium Cultural ha aprofitat el seu acte polític de l'11-S davant l'Arc de Triomf, emmarcat dins la Festa de la Llibertat, per xifrar en, com a mínim, 1.432 les persones represaliades per l'Estat que s'haurien de veure beneficiades per una Llei d'Amnistia. Així ho ha revelat el seu president, Xavier Antich: "De les 4.000 persones represaliades, en el cas de com a mínim 1.432, només una llei d'amnistia pot reconèixer que els fets pels quals l'Estat les criminalitza no són cap delicte sinó l'exercici de drets fonamentals". Aquesta llista, però, no inclou Laura Borràs, condemnada pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Aquestes 1.432 persones condemnades o jutjades per les quals Òmnium reclama l'amnistia estaven exercint els seus drets fonamentals, a diferència de Borràs, que això sí, forma part de la llista de 4.000 represaliats. Cal tenir en compte que el partit que presideix, Junts per Catalunya, en canvi, sí que havia demanat que l'expresidenta del Parlament formés part de la llei d'amnistia.
🟡 Diada de Catalunya 2023, DIRECTE | Actes, ofrenes i última hora de la manifestació de l'11 de setembre
Antich crida als partits a "no perdre l'oportunitat"
En un acte que ha començat amb les entitats germanes d'Òmnium arreu dels Països Catalans reunides a Barcelona per la Diada per defensar la llengua i amb una actuació musical de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, Antich també ha exigit als partits que aprofitin l'escenari que s'ha obert a Madrid després de les eleccions del 23-J. Tot i que la representació independentista al Congrés s'ha vist substancialment reduïda, els 14 diputats d'ERC i Junts, 7 per a cada partit, són imprescindibles per investir Pedro Sánchez. "Som davant un escenari inèdit, que ofereix una oportunitat política indubtable", ha exclamat Antich davant la plana major dels partits sobiranistes, amb l'excepció d'Oriol Junqueras, que ha donat positiu en covid. "Per un cop l'aritmètica ens és favorable i no podem perdre l'oportunitat", ha insistit el president de l'entitat, destacant la perseverança del moviment en els últims anys: "Si en aquests anys haguéssim claudicat en la defensa dels nostres ideals, avui no hi hauria cap debat sobre amnistia o l'autodeterminació".
Després de retreure que Pedro Sánchez s'hagi passat l'última legislatura anant explicant per Europa que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya estava resolt, Antich ha posat dues opcions sobre la taula de l'Estat: "Jugar a la lliga de Polònia, Hongria i Xipre o decidir-se a abordar el conflicte polític i entrar per fi a la de les democràcies homologades". Davant les crítiques que ha rebut el PSOE, fins i tot des de la vella guàrdia del mateix partit, per una possible llei d'amnistia, el president d'Òmnium Cultural ha celebrat que en aquesta ocasió l'esquerda és al cantó de l'Estat: "Això ens exigeix gestionar bé la força que la conjuntura atorga a les forces sobiranistes en aquesta batalla de l'aspiració nacional".
Una "negociació seriosa" i coordinada amb l'Estat
En aquesta Diada nacional marcada pel paper que han de jugar els partits independentistes durant les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, Antich els ha traslladat la "responsabilitat de canalitzar políticament els grans consensos de la ciutadania de Catalunya", en referència a l'amnistia i l'autodeterminació. També s'ha sumat a les demandes que aquesta negociació a Madrid es faci de manera coordinada per evitar donar més força al PSOE: "Si hi ha coincidència estratègica, no pot ser que la diversitat tàctica impossibiliti treballar plegats per aconseguir-ho", ha reivindicat, alhora que ha exigit una "negociació seriosa i coordinada amb l'Estat". "Això no va de tenir raó, sinó de guanyar", ha conclòs el president d'Òmnium, en un acte que ha acabat amb la interpretació de Els Segadors.