Ja fa un mes del dimarts 29 d'octubre, quan una gota freda virulenta va arrasar les comarques de l'Horta Sud, la Ribera Alta, la Foia de Bunyol i la Plana d'Utiel, principalment, en el desastre natural més important del país, de l'Estat i d'Europa en les últimes dècades. Des d'aleshores, s'han comptat més de 220 morts, així com moltes polèmiques i mentides, però (gairebé) cap dimissió. Cal preguntar-nos: On som un mes després de la DANA al País Valencià?
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, està en el centre de la polèmica per la gestió de l'emergència tant el mateix dia com els dies posteriors. Dues setmanes després de la tragèdia, Mazón iniciava el projecte de reconstrucció del territori... també amb controvèrsia. Per exemple, ha eliminat el topall salarial als membres del Consell en un decret per aprovar ajudes per la DANA. A més, ha adjudicat contractes milionaris a empreses vinculades a la corrupció del PP. Si no n'hi havia prou amb els errors del dia del desastre, ara tenim el fantasma de la Gürtel sobre el pla de recuperació. I també hi ha el tema del fitxatge de militars per al govern de la reconstrucció, però no és el més greu de tot plegat.
La versió dels populars, en dubte
Però els populars s'han volgut treure la pressió de sobre i culpar el govern espanyol, concentrat en la figura de la vicepresidenta Teresa Ribera. En una jugada sense precedents i prou discutida, Alberto Núñez Feijóo va intentar boicotejar el nomenament de Ribera com a nova vicepresidenta de la Comissió Europea, posant els conflictes interns per damunt dels interessos comunitaris. El xou es va allargar massa dies perquè res no canviés: el PP europeu va confirmar el cop de porta a Feijóo i va donar llum verda a la ministra socialista, que formarà part de l'executiu d'Ursula von der Leyen.
Les polèmiques viscudes les dues últimes setmanes no només tenen a veure amb les decisions del PP, sinó també amb les seves mentides o mitges veritats. Però sovint surten noves informacions que posen en dubte constantment la versió dels populars. Per exemple, des del Consell havien criticat que no havien rebut avisos sobre el barranc de Poio, però ara se sap que hi van enviar bombers el mateix dia de la DANA per mesurar el cabal. De la mateixa manera, se sap que el 29 d'octubre el govern valencià va reconèixer la seva responsabilitat en el control de rius i barrancs. I havien carregat constantment contra Ribera, qui sí que va donar un minut a minut dels seus intents de contactar amb el president.
Sense detalls del polèmic dinar
I així, amb molts altres aspectes. El més greu fins al moment és el del polèmic dinar de Mazón, del qual no hem sabut res per boca del president —tot, mitjançant els mitjans de comunicació—. En la seva compareixença a les Corts Valencianes, Mazón va evitar parlar de la trobada amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui va oferir la direcció d'À Punt mentre la província de València es negava —la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va enviar 62 avisos mentre el president estava desaparegut en el dinar—. Però res, a cal PP continuen apuntant a La Moncloa mentre Mazón encara no ha aclarit què va passar aquell dimarts a la tarda.
Tothom té clar el cúmul d'errors de la Generalitat Valenciana ara fa un mes, aquell fatídic dia 29: ni cas dels avisos de l'Aemet, ni de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, un president que va dir que cap a les 18.00 hores, una alerta que va arribar a les 20.12 hores (quan el mal estava fet)... I aquí no ha dimitit ningú. Bé, sí, únicament el director d'À Punt, després que es conegués l'oferiment de Mazón a Vilaplana. Les dues úniques conselleres que han abandonat el govern han hagut de ser destituïdes: la consellera d'Interior, Salomé Pradas, que va admetre que desconeixia l'existència del sistema d'alertes; i la consellera d'Indústria, Núria Montes, per la seva manca de sensibilitat amb les víctimes. I això es reflecteix a les enquestes, on el PSOE amplia l'avantatge sobre el PP, segons el CIS.
Així, és normal que Mazón sigui escridassat allà on va. També ho és el govern espanyol: l'última a rebre va ser la ministra de Defensa, Margarita Robles, a qui li van retreure que no enviés abans l'exèrcit. Però el poble valencià sembla que ha perdonat els reis, ja que en l'última visita no van rebre fang —tot i que estaven blindats per la policia.
Mentre el PP i el PSOE s'enganxen per les responsabilitats de la DANA, al final el problema és que encara queda molta feina a fer en el territori. El fang és arreu i els veïns estan al límit. Per exemple, a Paiporta es van manifestar per denunciar l'abandonament de les escoles, un problema greu en altres municipis. Un dels últims morts, de fet, va ser un operari que va perdre la vida per l'esfondrament d'un centre a Massanassa. Un mes després, la gent com a mínim vol que la situació no empitjori i que tot pugui tornar a poc a poc a la normalitat.