El portaveu del secretari general de l'ONU, Stephane Dujarric, ha encoratjat aquest dimarts a "a un diàleg obert" entre el Marroc i Espanya davant la crisi diplomàtica entre ambdós i ha aclarit que la seva posició respecte a la qüestió del Sàhara es manté.
"Sempre que hi hagi tensions entre dos Estats membres, ja sigui Espanya i Marroc o qualsevol altre, sempre encoratjaríem a un diàleg obert entre els dos per resoldre aquests o qualsevol tema pendent que pugui haver creat aquesta crisi", ha dit el portaveu en ser preguntat sobre això.
Així mateix, Dujarric ha aclarit que la posició de l'ONU sobre el Sàhara es manté en ser preguntat sobre les pretensions de Rabat que des d'Europa es reconegui la sobirania marroquina al Sàhara, igual com va fer l'expresident dels Estats Units, Donald Trump.
"La nostra posició sobre el Sàhara és la que es descriu en les resolucions pertinents del Consell de Seguretat i continua sent la nostra guia", ha aclarit.
Aquest dilluns, els països veïns es van embolicar en un intercanvi de declaracions sobre la crisi viscuda a Ceuta. Mentre que Rabat va denunciar el tracte donat al líder del Front Polisario i ho va comparar amb l'independentisme català, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va sortir al pas i va dir que "no és admissible" que s'ataquin les fronteres per "desavinences i discrepàncies en política exterior".
A això el Ministeri d'Exteriors del Marroc va respondre acusant Sánchez d'utilitzar el tema migratori "com a pretext", ja que en cap moment el Marroc no s'ha referit a aquest assumpte i va deixar clar que aquest no és el motiu de l'actual crisi diplomàtica.
L'avió de Ghali
Un avió que va partir aquest dimarts d'Alger amb destinació a Logronyo, presumptament per recollir el secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, es va veure obligat a donar la volta per ordre dels controladors militars, ja que l'aparell no tenia els permisos necessaris. A més, Ghali va declarar ahir per videoconferència davant del jutge, que va rebutjar enviar-lo a presó o retirar-li el passaport.
L'executiu espanyol, no obstant això, va assegurar que no té constància que la missió de l'avió fos recollir a Espanya a Ghali. Així ho va manifestar la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres en la qual va admetre que l'Executiu entén que quan el líder del Front Polisario es recuperi, marxarà al seu país d'origen, al lloc d'on va venir.