L'Organització de Nacions Unides (ONU) ha reconegut en una resolució que l'ús de Pegasus contra l'independentisme català és una vulneració de drets fonamentals. A més, ha exigit a l'Estat espanyol que prengui "totes les mesures necessàries per protegir els drets fonamentals" de les víctimes; i ha instat a Espanya a investigar, processar, imposar les sancions adequades i "prendre mesures efectives" per evitar que aquests fets es tornin a repetir.
La resolució és un nou toc d'atenció a l'Estat espanyol, que sovint ha estat criticat per la seva gestió del cas Pegasus, en especial pel que fa a les víctimes independentistes. Aquesta resolució respon a una comunicació presentada per la secretaria general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira, segons informa el partit en un comunicat. El text està signat per tres relators especials: el Relator Especial sobre qüestions de les minories, la Relatora Especial sobre promoció i protecció del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió, i el Relator Especial sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i d’associació.
En el text, l'ONU ha expressat una "preocupació molt seriosa" per aquest "programa d’espionatge extens i ben coordinat" sobre activistes i figures públiques independentistes. A més, ha denunciat que l’espionatge massiu va vulnerar el dret "a reunir-se pacíficament i participar en associacions", a "tenir vida privada i privacitat en la correspondència", a "ser iguals davant la llei", així com va posar en perill "el dret a la llibertat d’opinió i expressió a Catalunya".
La resolució recull l'espionatge al president del Govern, Pere Aragonès; la consellera d'Acció Exterior i la UE, Meritxell Serret; els exlíders de l'ANC Elisenda Paluzie i Jordi Sánchez; l'advocat Andreu Van den Eynde; la dirigent d'ERC Marta Rovira; o l'exdiputat d'ERC i actual director de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, o els eurodiputats republicans Jordi Solé i Riba. Des d'Esquerra s'espera que aquesta resolució impulsi la justícia espanyola a deixar d’entorpir el curs de les querelles presentades.
El CatalanGate davant les Nacions Unides
No és el primer cop que el cas del CatalanGate arriba a les orelles de les Nacions Unides. El passat mes de juny, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, va denunciar els fets davant el Human Rights Council. Antich va comparèixer a la seu de Ginebra a través d'un vídeo i ha demanat responsabilitats al govern espanyol per l'espionatge a independentistes que va demostrar Citizen Lab. "Citizen Lab ha certificat que 65 persones han estat espiades a Catalunya de manera il·legal. El CatalanGate és el cas més gran d'espionatge al món utilitzant Pegasus i hi ha proves convincents que assenyalen l'estat espanyol", va relatar Antich.