La situació del català a l'escola, especialment després de les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que retallen el seu ús a les aules, han despertat la preocupació del relator especial de l'ONU per als afers de minories, Fernand de Varennes. El relator de les Nacions Unides ha traslladat aquesta preocupació en una resposta a set organitzacions de la societat civil: Sine Qua Non, Plataforma per la Llengua, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Fundació Escola Valenciana, Language Rights, USTEC-STEs i la Intersindical-CSC. Varennes insta el govern espanyol a pronunciar-se sobre la compatibilitat de les sentències del TSJC amb la legislació internacional, els instruments de drets humans que l'Estat ha ratificat i les limitacions imposades al model d'immersió lingüística.

Les set entitats prèviament mencionades van informar el relator sobre la campanya judicial que està imposant la vehicularitat del castellà a les aules a través dels tribunals. En el seu informe sobre la qüestió, Varennes repassa les diverses iniciatives judicials que han marcat la presència del català a les aules i apunta: "expresso la meva seriosa preocupació per les decisions esmentades i el seu abast, que poden suposar una greu tendència per al grup lingüístic minoritari català en limitar l'educació en llengua catalana".

A més, el relator subratlla en la resposta: "Expresso, a més, la meva preocupació pel fet que les decisions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en contra del model d'immersió en
català, que ha estat considerat de molt d'èxit per la UNESCO i altres comentaristes internacionals, impliquen una exposició menor a la llengua catalana". Varennes també destaca en la seva resposta que les dades mostren que els nens escolaritzats en el model d'immersió lingüística "tenen la mateixa competència en castellà, matemàtiques i altres matèries acadèmiques que els nens escolaritzats en castellà, a més d'assolir la competència en la llengua minoritària catalana". 

El relator conclou la resposta demanant explicacions sobre de quina manera les sentències del TSJC són compatibles amb la legislació internacional i amb els instruments internacionals de drets humans ratificats per la mateixa Moncloa. A més, apunta: "Reduir l'ús de la llengua catalana a l'exitós programa d'immersió a Catalunya correria el risc que els infants i els alumnes d'entorns castellanoparlants no aprenguessin bé el català, per ser una llengua minoritària. A més, atès que el castellà és la llengua majoritària al país, el seu ús quotidià i la seva exposició ja estan garantits i privilegiats". 

Temps exhaurit

Aquest dimecres Plataforma per la Llengua s'ha fet ressò de la preocupació de l'ONU, recollida en la resposta de Varenne, signada el 13 d'octubre. L'entitat destaca que el relator demana al govern espanyol que respongui en menys de 60 dies, però, ara per ara, exhaurit aquest termini, no consta al web de l'ONU que Espanya hi hagi donat cap resposta. Les possibles respostes arribaran al nou relator de minories, el suís Nicolas Levrat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!