El Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària, dependent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, ha emès una comunicació pel que fa a la presó provisional d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en què consideren arbitràries les seves detencions, per la qual cosa reclama la seva posada en llibertat "sense dilació".
L'informe interpreta que la privació de llibertat de Junqueras, Sànchez i Cuixart vulnera els principis de la declaració universal de drets humans, per la qual cosa n'exigeix la posada en llibertat, indemnitzacions i una investigació "exhaustiva i independent".
L'informe és una iniciativa de l'advocat britànic expert en dret internacional i drets humans Ben Emmerson, que el febrer del 2018 va demanar al grup de treball que confirmés o no si la situació de presó preventiva vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans.
L'escrit consta de 19 pàgines i està signat pel president relator d'aquest grup de l'ONU, José Antonio Guevara Bermúdez, i va ser traslladat al govern espanyol el 27 de maig, tot i que va ser aprovat el 25 d'abril.
Quatre mesos després de l'1-O
La petició d'Emmerson va tenir lloc quatre mesos després del referèndum de l'1 d'octubre, i en aquell moment l'advocat i relator especial de les Nacions Unides es va mostrar optimista perquè creia que hi ha indicis més que suficients per condemnar Espanya. “Aquest cas és un clàssic de les detencions polítiques arbitràries”, va assegurar, perquè afectava greument la pluralitat política, ja que es buscava fer "abdicar de les seves idees" els presos polítics.
En aquell moment Emmerson va aclarir que el fet que Joaquim Forn no figurés a la petició va ser una decisió de caràcter personal del conseller, que va renunciar a l'acta de diputat i va continuar amb l'activitat política, dins una estratègia de defensa diferenciada.