1. La dirigent d’Unió que era a la Meridiana
La regidora d’Unió a l’Ajuntament de Barcelona que es va abstenir en la votació per adherir el consistori a l’AMI, Sònia Recasens, va assistir a la Via Lliure. La número tres de Xavier Trias quan era alcalde i encara membre del Comitè de Govern d’Unió, ha provat de treure ferro a la seva participació i assegura que hi va assistir “a títol estrictament personal perquè hi anava tota la meva família més íntima”. Recasens demana que “no es faci una lectura política equivocada de la meva participació. Sóc coherent amb la meva abstenció a l’entrada de Barcelona a l’AMI i no estic a favor de la DUI, sinó d’una sortida pactada. Sóc d’Unió i no aniré a cap altre partit”, ha insistit a El Nacional.
2. El PSC exigeix a TV3 que li retransmeti la Festa de la Rosa
Batussa entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i les llistes que no es van adherir a l'acte de la Meridiana (PSC, PP, C's, Unió i CSQP), als quals la Junta Electoral Central (JEC) obliga a compensar amb temps de televisió per la retransmissió de la Via Lliure, que considera un acte electoral. La CCMA proposa fer entrevistes amb els candidats d'aquelles llistes el diumenge 13 de setembre. Cap de les candidatures accepta l'oferta. El PSC ha presentat un recurs a la JEC, al qual ha tingut accés El Nacional, on exigeix a TV3 que li retransmeti la Festa de la Rosa el 20 setembre, set dies abans dels comicis. La CCMA ha emès un comunicat en què manté la seva oferta.
3. El 27-S, en mans de la família March i l’Estat
Indra Sistemas SA s’ha emportat el contracte de la gestió de les eleccions del 27-S a través d’un procediment “negociat sense publicitat per raons d’imperiosa urgència”. L’import total del concurs és d’1.317.690 euros. Aquesta multinacional és una empresa estratègica en seguretat i defensa de la qual la Sociedad Estatal de Participaciones Industriales –adscrita al Ministeri d'Hisenda amb dependència directa del Ministre– en té el 20,14% de les accions. La família March en té un altre 11,32% a través de la Corporación Financiera Alba. L’altra empresa que s’hi presentava, la catalana Scytl, amb seu a la Plaça Gal·la Placídia de Barcelona, ha perdut el contracte del 27-S, però s'ha endut el de les eleccions generals espanyoles.
4. Inés Arrimadas és l'Artur Mas del 2010
“Ens comprometem a treure el greix de l'Administració i dedicar els recursos a allò realment important”. Aquest és un dels titulars que ha regalat la candidata a la Presidència per C's, Inés Arrimadas. És el mateix argument que l'actual President, Artur Mas, va repetir més en accedir a la Generalitat el 2010. "La Generalitat s’ha engreixat i ara hi sobra gent. Necessita menys greix i més musculatura", deia durant la seva primera legislatura.
5. Albiol i Rabell, même combat
L'un i l'altre es disputen el mateix territori. Lluís Rabell, cap de files de Catalunya Sí que es Pot, assegurava en el discurs de la penjada de cartells inicial que Junts pel Sí “començarà per perdre a Nou Barris, al Besòs, a Santa Coloma, a Badalona, a Sabadell...”. És a dir, a l’àrea metropolitana de Barcelona, on Rabell creu que l’independentisme no té prou pòsit. L’estratègia és idèntica a la del candidat del PP, Xavier García Albiol, que l'endemà de la Diada reclamava "als veïns dels blocs de la Meridiana, a Santa Coloma, Badalona, el Prat i Cornellà" que vagin a votar i prenguin consciència que aquestes eleccions "sí són importants".
6. La policia vol comptar manifestants amb una app
La guerra de xifres sobre el nombre de participants en una manifestació és un clàssic. I en ocasions com la Diada encara més. A la Via Catalana del 2013, la Delegación del govern espanyol a Catalunya quantificava en 400.000 els participants, el Departament d'Interior en 1,6 milions i els organitzadors no van dir res. El 2014, l'Estat va xifrar en 520.000 els manifestants i la Guàrdia Urbana en 1,8 milions. El 2015 s'ha vist el mateix: la Delegación n'ha calculat uns 520.000, la Guàrdia Urbana 1,4 milions i els organitzadors apunten a 2 milions. Per matar aquestes batalles, el bloc Policia.cat demana l'ús d'una l'aplicació desenvolupada pel Massachusetts Institute of Technology, que es basa en les dades dels mòbils dels manifestants per a comptar-los. El sistema estima que gairebé tots els majors de 16 anys sempre porten el mòbil a sobre. L'aplicació extrapola les dades de què disposen les xarxes de telefonia –trucades, missatges i localitzacions– per a calcular la densitat de persones, la seva mobilitat i la concentració de gent en una zona determinada. Els càlculs es representen en mapes com el de la fotografia.
7. L'Exèrcit arrenca per la Diada el Curs d'Operacions Especials
El mateix 11 de setembre, a la Caserna de San Fernando de Jaca (Osca), ha arrencat el 60è Curs d'Operacions Especials de l'Exèrcit i el 71 de Muntanya, part del qual es farà al Pirineu català. Les assignatures són: topografia, tir i explosius, paracaigudisme, combat en aigua i busseig militar, supervivència i evasió, operacions aeromòbils, combat urbà i execució d'operacions tàctiques en col·laboració amb unitats de l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire. El seu objectiu és proporcionar els coneixements necessaris per a concebre, planejar, conduir i executar missions específiques d'Operacions Especials.
8. Tornen les abraçades entre CDC i la CUP
L’abraçada entre la @cupnacional i @ConvergenciaCAT reloaded. Amb @antoniobanos_ i @ramontremosa. #ViaLliure11S pic.twitter.com/Nz8yQenAhR
— Josep M. Ganyet (@ganyet) September 11, 2015
9. Duran fa la competència a Àngel Colom
El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, farà una trobada aquest dilluns 14 de setembre amb "diversos col·lectius catalans procedents de diferents punts del món". Duran manlleva el nom de la fundació del convergent Àngel Colom i el readapta per titular l'acte: "Nous catalans amb seny"
10. Joan Puigcercós, de verema
La política catalana ha canviat molt en cinc anys. Ho demostren els canvis de cap de llista de les formacions entre les eleccions al Parlament del 2010 i les del 2015. Un exemple paradigmàtic és Joan Puigcercós, que fa cinc anys aspirava a la presidència de la Generalitat i aquest setembre està immers de ple en la seva activitat privada. "Estic de verema, estic treballant la terra! Visca la terra!", ha dit l'expresident d'ERC a El Nacional.