Indignació. La titular del jutjat d'instrucció 2 de Sabadell ha dictat l'arxivament de la querella presentada per Jordi Ros, un dels detinguts en l'operació Judes el 2019, sense haver pres declaració als 11 agents de la Guàrdia Civil denunciats. La formació Alerta Solidària ha denunciat aquesta decisió de la magistrada Isabel Calahorra perquè la declaració dels agents estava programada per al desembre passat i la va suspendre adduint que havia de resoldre les peticions de sobreseïment, demanats per la defensa i la Fiscalia, a més de sol·licitar que se'ls apliqui l'amnistia. "Cal concloure que no existeix cap indici dels delictes de detenció il·legal, vulneració de drets individuals, amenaces, tortures, ni coaccions que han estat objecte de la querella", sosté la magistrada en la resolució comunicada aquest dimecres i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.
És a dir, la magistrada ha salvat els agents de la Guàrdia Civil de ser interrogats per tortures, i raona que "es podrien acollir al seu dret a no declarar". L'advocat de Ros, Xavier Monge, presentarà un recurs a l'Audiència de Barcelona contra l'arxivament del procediment, tot i que Alerta Solidària ja tem que després -si el tribunal li ordena reobrir el cas-, la jutgessa apliqui als agents la llei d'amnistia. Entre els 11 querellats, hi ha el comandant en cap de la de zona de Catalunya d'Informació i dos capitans de la Guàrdia Civil.
Instrucció "pèssima"
Precisament, la secció 3a de l'Audiència de Barcelona va qualificar de "pèssima" la instrucció feta per la jutgessa de Sabadell sobre la querella de Ros, que va admetre a tràmit el 2020, sense fer cap actuació, i el juny del 2024 el tribunal li va ordenar fer una mínima instrucció. A més, l'Audiència li va aclarir que els fets eren connexos i que no només havia d'investigar els escorcolls i detenció al seu pis de Sabadell, sinó també en la caserna de Sant Andreu de la Barca, i a Tres Cantos, a Madrid, on van ser conduïts els 9 CDR acusats de terrorisme.
En aquest temps, la magistrada ha pres declaració a Ros i als seus pares, a més de demanar documentació del cas, dirigit per l'Audiència Nacional, i conclou que els fets denunciats per Ros són insuficients per continuar la instrucció.
Sense valorar l'amnistia
En la resolució, la magistrada de Sabadell argumenta que no ha valorat la petició de l'aplicació de la llei d'amnistia -demanda per la defensa dels agents de la Guàrdia Civil i de forma subsidiària per la Fiscalia- perquè ja ha dictat el sobreseïment i perquè el Tribunal Suprem ha presentat una qüestió d'inconstitucionalitat a la norma de l'oblit penal al Tribunal Constitucional.
La formació Alerta Solidària afirma que el Suprem ha fet aquesta consulta per un altre cas i no pas pels CDR, i que aquesta acció de la magistrada podria "amagar" que si és obligada a reobrir el cas, els l'apliqui després la norma de l'oblit penal als agents de la Guàrdia Civil.
Paral·lelament, el judici contra Jordi Ros i altres ciutadans de l'operació Judes processats per terrorisme està aturat i no se'ls ha aplicat l'amnistia. L'Audiència Nacional ha consultat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si l'amnistia de delictes de terrorisme va contra la normativa europea. El tribunal ja ha demanat el posicionament de les parts. En aquest cas, la Fiscalia demana que se'ls apliqui l'amnistia.