La Fiscalia Anticorrupció ha ressuscitat el cas del 3% a pocs dies de l'inici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del judici contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas per la consulta del 9-N. Fins a 18 detencions, entre les quals les de diversos responsables de la cúpula de l'antiga Convergència, s'han arribat a produir en el marc de l'anomenada Operació Pika, en la qual han participat més de 200 membres de la Guàrdia Civil.  Feia un any i mig que no s'havien produït noves actuacions judicials relacionades amb el presumpte finançament il·legal de l'antiga Convergència.

La Fiscalia Anticorrupció atribueix als detinguts els delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, blanqueig de capitals i malversació de fons públics. Les detencions les ha ordenades la Fiscalia General de l'Estat, tot i que el jutge número 1 del Vendrell no havia ordenat cap detenció, amb l'argument que no es destruïssin proves i estudiar si es demanen mesures cautelars. 

Entre els detinguts al llarg d'una confusa jornadas hi ha Sixte Cambra, president del Port de Barcelona, Antoni Vives, extinent d'alcalde de CiU a Barcelona, Francesc Sánchez, exsecretari de règim intern de CDC i Andreu Viloca, extresorer convergent. També han estat detinguts el director de BIMSA, Ángel Sánchez, i el director tècnic d’infraestructures de la mateixa entitat, Ernest Santolaria. Després de més de 12 hores d'escorcoll al port ha quedat en llibertat Sixte Cambra, que ha negat tota irregularitat i ha atribuït intencionalitat política a l'operació.

La policia ha traslladat a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona almenys 7 dels detinguts. Són l'exdirector general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell. Ja el van detenir l'octubre del 2015 en una altra fase del 'cas 3%', que investiga el suposat pagament de comissions il·legals a CDC a canvi d'obres públiques. El 25 de febrer del 2016, Rosell va ser acomiadat pel Consell d'Administració d'Infraestructures.cat, empresa a la què havia quedat vinculat després que se li retiressin les atribucions de director general. L'ex tresorer de CDC Andreu Viloca, també arrestat el 21 d’octubre del 2015 en el marc de l’operació Petrum III i va ingressar a presó fins l’11 de novembre del mateix any. A l'octubre del 2015, el jutge va imputar a Viloca els delictes de prevaricació, blanqueig de capitals continuat, finançament il·legal de partits, suborn, tràfic d'influències i alteració de preus públics i subhastes.

També han estat traslladats a Tarragona l'ex tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives, l'ex dirigent de CDC Francesc Sánchez, l'empresari Fèlix Pasquina, l'exconseller delegat de Copisa Xavier Tauler y Josep Manel Bassols d'Oproler Barcelona. Tots estaven ja investigats per aquesta mateixa causa. 

L'operació la dirigeix el fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, i penja de la investigació del jutge d'Instrucció número 1 del Vendrell que investiga presumptes delictes contra l'administració pública, amb el cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública. 

Suborns, escoltes telefòniques i contractació a dit

La Fiscalia Anticorrupció dibuixa una supada organització amb "concursos trucats" i "controlats". En l'epicentre de la xarxa hi hauria l'extresorer de l'antiga CDC, que, segons la Fiscalia, "portava un control exhaustiu de totes les licitacions i adjudicacions d'obra pública i de concursos oferts per diferents administracions sota l'esfera de poder de CDC". El Ministeri Públic assegura que Viloca "és qui controlava de forma sistemàtica els pagaments públics".

L'operació té el seu orígen en una denúncia de regidors de Torredembarra en l'adjudicació de l'obra del pàrquing públic Parking Filtradors que va derivar en escorcolls a la mercatil Teyco, on es van trobar indicis d'un presumptes suborns a l'alcalde del municipi i a CDC a través de "donacions" a la Fundació CatDem. 

La Fiscalia parla d'una mena de taca d'oli que es va extenent a altres municipis com Figueres, Sant Celoni, Sant Cugat i Lloret de Mar. 

Després d'aquella primera fase la policia va punxar telèfons d'alguns empresaris presumptament implicats i va creuar les dades que anava obtenint del material requisat a casa Andreu Viloca el 2015, quan se'l va detenir.

El 27 de gener passat la Fiscalia Anticorrupció va portar el seu informe al jutge, on descriu com es van arreglar els concursos públics amb una metodoliga propia per fer veure que eren legals, amb reunions previes i donacions a CatDem.

Els escorcolls

S'han fet 24 escorcolls simultanis a domicilis, empreses i institucions públiques. Durant tot el matí, la Guàrdia Civil ha estat a la seu de l'Autoritat Portuària en presència del president del Port de Barcelona, Sixte Cambra. Està detingut i, segons fonts policials, encara no se sap si el deixaran en llibertat un cop s'acabi l'escorcoll o bé el portaran a la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. El fiscal anticorrupció ha supervisat l'escorcoll al Port i ara és a la seu d'Infraestructures.cat. La Guàrdia Civil encara no ha tret les caixes amb la documentació i el material requisat. Continuen treballant dins les oficines de l'Autoritat Portuària.

La policia ha arribat a les 9'30h i ha demanat dos expedients. Segons un comunicat de El Port, el president Sixte Cambra "està col·laborant amb les diligències judicials i està facilitant tota la documentació requerida". En el mateix comunicat el Port de Barcelona diu que "té la certesa que tots els procediments i expedients de licitació s’han fet sempre d’acord amb la legislació vigent i han estat sotmesos a tots els requeriments tècnics i jurídics".

També s'han escorcollat les seus de BIMSA (Barcelona d'Infraestructures Municipals S. A.), Infraestructures.cat i les oficines de la constructora COMSA. En aquesta oficina la policia busca els contractes d'obres del Port i de la plaça de les Glòries, dues de les operacions investigades. 

S'han fet entrades a domicilis, entitats mercantils i despatxos professionals de dotze localitats: Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Rubí, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Lleida, Madrid, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Girona, Berga i Majadahonda (Madrid).

A Lleida s'està escorcollant la constructora Benito Arnó e Hijos. 

En l'operatiu hi han participat 250 agents de la Guàrdia Civil, amb actuacions a Barcelona, Girona i Lleida.

A pocs dies del judici de Mas

L'operació policial té lloc just l'endemà que el govern espanyol hagi desvelat els seus plans per impedir la realització d'un referèndum a Catalunya i pocs dies abans de l'inici del judici contra l'expresident Artur Mas per la seva actuació en la consulta del 9-N, un fet que restarà temps als seus advocats per preparar el judici.