Que avui dia la informació corre com un llamp n'estàvem al cas. El que no sabíem és que de tant ràpid com va fabrica postveritats a la velocitat de la llum. La frontera entre la veritat i la mentida, la realitat i la ficció cada cop és més prima. El cas de l'Operació Pika n'és la prova. Passeu i llegiu/veieu. 

A vostè no l'han detingut, no és del tot cert o és poc cert. Això que vostè està llegint als digitals de la corda, de la corda de la Moncloa, és a dir, que vostè és un amic d'Artur Mas o algú del seu entorn i que l'acaben de detenir per allò del 3% de l'antiga Convergència, encara no s'ha produït, però el cas és que a vostè ja l'han detingut. Bé, no ben bé. Però és que, a més a més, la qual cosa encara és més preocupant, tampoc no se sap ben bé del cert qui ha ordenat "detenir-lo".

De fet, a vostè el que li ha passat o li pot passar és, més aviat que, d'entrada, l'han "retingut" mentre uns senyors de la Guàrdia Civil, que efectivament s'han presentat a casa seva o al seu despatx, li regiren els calaixos durant hores i hores i hores. Però el cas, és que vostè ha continuat "detingut" i no se sap ben bé per ordre de qui: la Guàrdia Civil? El jutge? El fiscal?   

Això és el que ha succeït -perquè passar, ha passat- aquest matí arran de l'Operació Pika contra el presumpte finançament irregular de CDC, durant la qual han estat retinguts/detinguts durant moltes hores sense que se sabés ben bé per ordre de qui i abans que a la pràctica se'ls "detingués" el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, l'exsecretari d'organització de CDC, Francesc Sànchez, i l'extinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives.

Uns titulen, altres "detenen"

Encara no eren 2/4 de 10 del matí que almenys dos diaris digitals, ABC y El Español, als quals s'ha afegit ràpidament El Mundo, ja els donaven per "detinguts", amb gran desplegament tipogràfic, i, sobre tot, feien saber que es tractava de persones molt properes a l'expresident de la Generalitat Artur Mas.

Res a veure amb el fet que Mas -igual com Joana Ortega i Irene Rigau- declararà dilluns al TSJC en l'inici de la vista oral pel judici del 9N, o sigui de la "no-consulta" o "consulta de costellada" (i, per això, sense que se sàpigui tampoc ben bé per què l'han processat). 

Aquests eren els titulars: "Dos convergentes próximos a Artur Mas entre los nuevos detenidos por la trama del 3%" (ABC, 09:19); "Detienen a miembros de CDC próximos a Mas y al presidente del  Port de Barcelona" (El Español, 09:23)  -després s'aclareix en altres peces que Sixte Cambra és també amic molt amic de Mas-;  "Detenidos altos cargos de la Convergencia de Mas en una operación contra el 3%" i "Los detenidos: 'Fontaneros' de CDC y cercanos a Artur Mas' ( El Mundo, durant el matí)".

 

 

Les coincidències entre el relleu policial i mediàtic que s'ha donat a la proximitat dels detinguts a l'expresident i la imminència de l'inici del judici per la consulta són tals que un dels advocats del judici del 9-N, Rafael Entrena, que assisteix a l'exvicepresident Joana Ortega, representa també Antoni Vives, un dels "detinguts" en l'Operació Pika. "Jo no crec en les casualitats", "Jo hauria d'estar preparant un altre judici", s'ha lamentat. Que l'Operació Pika es dugui a terme menys de 24 hores després de la ja anomenada Operació Precinte, agitada per la Moncloa com a espantall per aturar el referèndum, deu ser també pura coincidència. De fet, no s'havien produït moviments judicials sobre l'assumpte del 3% des de l'octubre del 2015, quan, per odre del jutge del Vendrell, es van produir les últimes detencions de l'Operació Petrus, a la qual, segons sembla, dóna continuïtat l'Operació Pika.

Guàrdia Civil, jutge o fiscal?

Un cop ha transcendit que efectivament s'estaven realitzant els escorcolls, i lluny d'aclarir-se la situació, els dubtes s'han multiplicat.  Els "detinguts" estaven efectivament "detinguts"? O tècnicament, només es podia parlar de "retencions", mentre es duien a termes els escorcolls per part de la Guàrdia Civil i no eren veritablement "detinguts", si és que ho havien de ser? O només estaven "custodiats" mentre els agents feien la seva feina? El cas és que la "postveritat" ha imposat una vegada més la seva llei, i, enmig de la confusió, ha imperat -també a les televisions- el "detinguts", "detinguts els amics de Mas". Així ha reflectit la qüestió Jordi Basté a Twitter:

També hem sabut de bon matí que les detencions "previstes" (o eren les "retencions" o les "custòdies"?) eren una vintena. Si bé, continuàvem sense saber exactament qui les havia ordenat. En una demostració de clarividència que la realitat gairebé ha confirmat al 100% moltes i moltes hores després, així ho ha fet saber El Confidencial. També el diari El Mundo, ha afinat i confirmat posteriorment el singular -i sospitosament precís- vaticini en la seva edició digital:   

 

El cas és que -la "postveritat" sempre guanya en la confusió- hi havia "detinguts" (en realitat "retinguts" o "custodiats"), però faltava un petit detall que ningú no semblava haver tingut en compte: qui havia ordenat les "detencions"? El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va haver d'emetre un comunicat segons el qual, en els 12 escorcolls en total que s'estaven fent pel cas del 3% el jutge no havia ordenat cap detenció. Una vegada més, aquesta dada avalava les sospites que es tractés d'una nova operació mediàtico-policial per esquitxar el procés sobiranista o els seus líders, com és el cas de Mas, amb l'ombra de la corrupció. La sospita va emergir de seguida a les xarxes socials.

Cap a quarts de quatre de la tarda, hora peninsul·lar s'aclaria el misteri (presumptament): "La Guardia Civil ha procedido hoy a realizar dieciocho detenciones ordenadas por la Fiscalía contra la Corrupción y la Criminalidad Organizada, así como veinticuatro entradas y registros". Així començava la nota de cinc planes, datada a Madrid a 2 de febrer de 2017, i enviada als mitjans amb el membret de la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada.

En la nota de la Fiscalia tornava a aparèixer un jutge, millor dit un jutjat, el número 1 d'El Vendrell, en el qual es van substanciar les diligències prèvies de l'operació contra el presumpte finançament irregular de CDC.  En tot cas, quedava clar a l'escrit, o almenys així calia deduir-ho, que ahir era el fiscal anticorrupció qui havia ordenat les "detencions". Es confirmava, a més, que els "retinguts" o "custodiats", quedaven finalment "detinguts". En temps de postveritats, és sempre la realitat que s'ajusta als titulars matiners, i no al revés. I al final, efectivament, han estat 18 els detinguts. Oi que sí?