L'oposició ha recollit el guant i assistirà a la reunió de partits que ha convocat el president Pere Aragonès per a la setmana vinent amb l'objectiu de treballar en acords que reverteixin els resultats de l'informe PISA, que situen Catalunya a la cua d'Europa en comprensió lectora, ciència i matemàtiques. L'única formació que ha evitat confirmar l'assistència és Vox. Malgrat tot, els partits de l'oposició han coincidit a l'hora de retreure a Aragonès que hagi reaccionat "tard" davant uns resultats que són "greus". En aquest sentit, han valorat positivament la convocatòria de la reunió de partits per explorar solucions tenint com a base els acords del ple monogràfic d'educació de finals de juny, però també han alertat el president que passi de les "bones paraules" als fets. En paral·lel, han volgut deixar clar que caldrà anar a "l'arrel" del problema arribant a acords entre tots: "Una cosa és fer pinya i l'altra, una adhesió".

El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha expressat que la intervenció d'Aragonès es produeix "tard per la gravetat de la situació", però amb un punt de "precipitació per les formes". "Finalment, sentim el president en un dels problemes més punyents del país davant d'un dels fracassos més evidents del seu Govern", ha manifestat Illa. El socialista ha confirmat que aniran a la cimera que organitzarà el Govern per a la setmana vinent amb els presidents dels grups parlamentaris i que ho faran amb una "actitud constructiva": "Gràcies a Déu, una taula útil". Per tot plegat, el primer secretari del PSC ha defensat que "no és una opció no fer res" i ha instat a "deixar-se d'invents": "Mirem als llocs on van bé per què ho fan bé". En paral·lel, Illa ha assenyalat que "les grans transformacions es fan gradualment, pas a pas i mantenint una direcció", i ha indicat que caldrà fer-les "comptant amb els docents" i les direccions dels centres "donant-los marge d'actuació". "Si aquest és el camí, aquí ens té per ajudar. Si vol que ho fem junts, hi estem disposats, però per fer-ho deixi en suspens les mesures anunciades per la consellera Simó fins que no en parlem tots perquè una cosa és fer pinya i l'altra, una adhesió", ha advertit.

Pere Aragonès i Salvador Illa, parlant abans de la sessió de control al Govern / Foto: Carlos Baglietto.

Junts afirma que al Govern li queda "com a molt" un any

Al seu torn, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, també ha carregat contra Pere Aragonès per haver trigat "gairebé 10 dies a valorar l'informe més enllà de dos tuits". Batet també li ha retret al republicà les formes perquè el president ha demanat intervenir "abans d'una sessió de control": "És una mala mostra de quin és el respecte envers el Parlament i els grups". "Hem tingut la pitjor notícia que pot rebre un país", ha advertit el juntaire. Des de la formació, apel·len als acords del ple monogràfic del juny i ha lamentat que Anna Simó no s'hagi fet seus aquests pactes fins ara. Junts, que anirà a la reunió, demana "reaccionar com van fer Alemanya i Portugal" a través d'un "acord de país seriós". A més, Batet ha fet un pronòstic: "A aquest Govern li queda un any com a molt i calen mesures estructurals. Volem fer pinya, sí, però no només cal una cimera política, sinó de tot el sector educatiu".

Albert Batet, durant la seva intervenció / Foto: Carlos Baglietto.

La CUP i els comuns apunten a les desigualtats socials i a la "improvisació" del Govern

Per part de la CUP, el diputat Carles Riera ha afirmat que els resultats escolars són "conseqüència de les desigualtats i les mancances de les polítiques educatives" del Govern. Els anticapitalistes s'han compromès a assumir la "corresponsabilitat de participar en la transformació educativa", però li han reclamat al president Pere Aragonès que apliqui "des de ja" els consensos existents: "Revertir totes les retallades de 2010, que el pressupost en educació sigui del 6%, rebaixar les ràtios o més aules d'acollida". "No poden centrifugar al Parlament allò que és una responsabilitat del Govern", ha advertit Riera. En aquest sentit, els cupaires creuen que primer "cal fer els deures" amb la comunitat educativa i insten l'executiu a trobar-se primer amb la comunitat.

 

Des dels comuns, Jéssica Albiach ha apuntat que aniran a la reunió "sempre que sigui per a l'educació del país i que hi hagi un debat en profunditat". La presidenta dels comuns a la cambra catalana considera que l'anunci de la cimera és un "intent a la desesperada per tapar totes les crítiques que rebrà el Govern" a la sessió de control d'aquesta tarda. "Nosaltres veníem alertant d'una crisi educativa profunda i vostès l'anaven esquivant, tenen el Departament d'Educació des de fa sis anys", ha asseverat. Albiach ha afegit que l'executiu va "d'improvisació en improvisació", cosa que a parer seu també fa en sanitat, renovables o sequera.

Vox, Cs i PP afirmen que el model d'escola catalana "no és d'èxit"

Pel que fa als partits espanyolistes, Ciutadans i el Partit Popular han confirmat que aniran a la reunió, però Vox no ho ha fet. Ignacio Garriga, president del grup parlamentari d'extrema dreta, ha criticat que Aragonès no fes al·lusió a la "cultura de l'esforç, la pèrdua d'escolars o l'afectació de milers de famílies". "Les polítiques educatives que han promogut en les darreres dècades uns i altres són devastadores; vostès celebraven el model d'èxit de l'escola catalana i les dades evidencien que han condemnat generacions futures a un futur incert", ha plantejat Garriga. En el cas de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha defensat que la immersió lingüística és un "model caduc" i que el sistema educatiu actual és de "baixa qualitat". "Anirem a la reunió, però no comptin amb nosaltres per blanquejar el Govern", ha subratllat. I en relació amb el PP, Alejandro Fernández ha opinat que la reunió és una "bona idea", però que el sistema català d'educació "no és d'èxit i està en declivi". "Aquest és un problema de model i estructural, creiem que no es pot fer pinya al voltant d'una cosa que no funciona", ha destacat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!