Ciutadans, PSC i el PP català han assegurat aquest dimarts que la decisió del Tribunal Superior de Drets Humans no té cap relació amb la situació dels membres de la Mesa querellats. En la sentència del tribunal s'ha donat la raó a l'expresident del Parlament basc Juan Mari Atutxa i els membres de la Mesa Gorka Knörr i Knotxi Bilbao després de ser condemnats pel Govern espanyol per negar-se a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak després de la il·legalització de Batasuna.
El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha assegurat que la sentència no té cap relació amb el cas en què estan implicats la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa. "La sentència especifica que es tracta d'un tema formal, ja que no se li va donar audiència a Atutxa", ha manifestat.
En aquest cas, segons manté, a Forcadell se li ha donat audiència i s'han complert totes les formalitats que calia.
El PSC ha reiterat també el seu respecte a totes les sentències però han remarcat que no consideren que la sentència tingui vinculació amb la situació de Catalunya. “Aquí no s’estan dirimint les competències d’un grup del Parlament, sinó la vulneració per part de la Mesa de les ordres del Tribunal Constitucional”, ha assegurat la portaveu Eva Granados.
Així mateix, el PP ha tirat pilotes fora i ha assegurat que no veu cap tipus de paral·lelisme amb les causes judicials obertes contra els membres de la Mesa. “Cada cas és cada cas”, ha dit el portaveu, Alejandro Fernández. En referència a la sentència, ha assegurat que l’acataran i que és precisament aquest fet “el què ens diferencia dels que no són demòcrates”.
Durant la seva intervenció, Fernández ha respost les crítiques del Govern i ha assegurat que “les millors democràcies del món no permetran mai un referèndum d’independència unilateral i il·legal”.
"Un motiu d'esperança" per Junts pel Sí
El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha titllat la decisió del tribunal d'Estrasburg com un motiu "d'esperança", en tant que crea un precedent per la Mesa del Parlament.
"Hi ha un lligam evident en què no es pot encausar o sentenciar una Mesa per permetre el debat i procurar que al Parlament hi estiguin representades totes les idees", ha assegurat Torrent. Així mateix, ha assegurat que la sentència contraposa un sistema judicial "polititzat i arbitrari", en referència a l'espanyol, i un sistema "neutral i escrupolosament democràtic", sobre el tribunal europeu.
Des de Catalunya Sí Que es Pot consideren que la sentència d’Atutxa té un paral·lelisme “gairebé absolut”, des del punt de vista jurídic, amb la situació que s’està vivint a Catalunya. El portaveu adjunt de la formació, Albano-Dante Fachin, ha recordat que la formació es va mobilitzar aquest dilluns en suport a Joan Josep Nuet precisament perquè consideren que “hi ha un problema greu amb la judicialització de la política”.
Així mateix, Fachin ha assegurat que la decisió del Tribunal d’Estrasburg evidencia aquest “problema greu de l’Estat” i ha afirmat que més greu és encara que la situació hagi empitjorat en els últims anys en referència a aquest mateix àmbit.