L'oposició en bloc, amb excepció de la CUP, ha votat en contra de la reforma del reglament del Parlament aquest dimecres. Tots els grups consideren que els seus drets com a oposició són retallats. I tots també s'han emparat en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), del qual n'han llegit fragments. Han rebutjat el seu ús per a aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. El CGE va marcar els límits de la tramitació d'una proposició de llei per lectura única.
En nom de Ciutadans, primer grup de l'oposició, el diputat José Maria Espejo ho ha comparat amb la pel·lícula Matrix, assegurant que Junts pel sí i la CUP volen aprovar "un reglament de Matrix per aprovar les coses de Matrix". No obstant això, el parlamentari ha recordat que el que passa a Matrix, en aquest cas, "té conseqüències en la vida real".
"Té sentit això de la lectura única, perquè cal llegir-ho des d'un únic punt de vista: per sobre de tot volen la independència", ha criticat Espejo, que ha afegit: "La resta, els drets dels diputats, les normes, les lleis, els Consells de Garanties, l'ONU i la Comissió de Venècia, no és important". Els ha demanat "valentia" per a reconèixer que la reforma del reglament servirà per a aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat. "El que volen fer amb aquest reglament és una cacicada", ha afirmat.
El diputat del PSC Ferran Pedret ha lamentat que no s'hagi assolit el "grau notable de consens" que va assolir-se en l'anterior reforma del reglament del Parlament. A parer seu, aquest cop calia un consens similar. "Això va de suprimir tots els tràmits parlamentaris possibles sense que ningú pugui dir-ne ni ase ni bèstia", ha retret el parlamentari socialista, que ha llegit diversos fragments del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.
"El que diuen els lletrats de la cambra, els grups de l'oposició i el Consell de Garanties és que la reforma del reglament no serveix per allò pel que l'han dissenyat", ha dit Ferran Pedret en referència a les lleis del referèndum i de transició. "És una qüestió de tanta transcendència que no pot passar per aquests mecanismes", ha denunciat el portaveu adjunt del PSC. Segons Pedret, amb la reforma es vulneren drets com el de presentar esmenes a les iniciatives legislatives o sol·licitar dictàmens al CGE.
Per la seva part, per Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela també ha criticat el que considera una "cacidada" de JxSí i la CUP. "Aquesta proposta, que es presenta com una estratègia per a burlar el govern del PP, es pot convertir en un engany al Parlament i la ciutadania d'aquest país", ha lamentat el portaveu de CSQP, que ha sostingut que "la unilateralitat no només és en relació a l'Estat, sinó també en relació a bona part de la societat catalana".
"El principal responsable d'aquesta situació és l'agressivitat, negativa i bunquerització del PP, però això no pot servir per fer plantejaments excloents", ha afirmat Coscubiela, que ha acusat de "trepitjar els drets democràtics" dels grups de l'oposició "amb una piconadora". Ha demanat el compromís del Govern de no fer servir la reforma del reglament per aprovar la llei del referèndum. Si s'acaba aprovant per lectura única, ha valorat, "llençarà més pedres sobre la teulada del referèndum".
Finalment, el diputat del PP Alejandro Fernández ha assegurat que aquesta reforma del reglament del Parlament forma part d'una "estratègia llunàtica i completament allunyada de la realitat democràtica europea". Segons el parlamentari popular, "només des del cinisme es pot fer la interpretació que fan del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries".
"Cal demanar-los valentia per a dir si faran servir aquest reglament per aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica", ha dit Fernández, en la mateixa línia que altres grups de l'oposició. Ha atribuït la reforma a la pèrdua de suport social. "La seva resposta és la puntada de peu voladora d'Eric Cantona, la trepitjada de Stòitxkov i el tarannà mediador de Yoko Ono", ha afegit, en relació als suports internacionals aconseguits pel referèndum.