Més pressió sobre Laura Borràs. L'oposició gairebé per complet, amb l'absència de Vox i la CUP, ha registrat avui un document en el qual insta la presidenta del Parlament a donar explicacions pel cas de Pau Juvillà, i que ho faci precisament en seu parlamentària. Concretament, les quatre formacions signants (el PSC, comuns, Ciutadans i el Partit Popular) han sol·licitat que ho faci en una Junta de Portaveus "pública". Avui mateix hi ha convocada una reunió d'aquest òrgan a les 13.00 hores, però els grups signants volen que les explicacions de Borràs es donin en "una nova reunió de la Junta de Portaveus" que sigui convocada en acabar la d'aquest dilluns.

 

Així, es demana que la presidenta de la Cambra catalana "informi sobre les accions i les gestions dutes a terme en relació amb la retirada de l'escó" de l'exdiputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà. El Parlament va quedar en desconcert fa dues setmanes per la situació de Juvillà, que s'enfrontava a una inhabilitació imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Junta Electoral Central. El diputat va rebre el suport dels grups independentistes i els comuns en un dictamen i un Ple que l'emparaven fins que la sentència fos ferma, però abans d'això la secretària general del Parlament va ordenar la retirada de la seva acta el 3 de febrer. Però mentre que l'entorn de la presidència del Parlament afirmava que havia deixat de ser diputat l'endemà, hi havia sospites que ja ho havia deixat de ser abans.

Davant d'aquesta situació, els grups de la Mesa ja van demanar que se'ls informés en detall dels fets entre el 27 de gener i el 4 de febrer, de manera interna i no política, per esbrinar des de quin dia Juvillà ja no era diputat. Més enllà, Laura Borràs també va optar per a oferir algunes paraules en una entrevista fa una setmana, en què també va afirmar que donaria les explicacions en Junta de Portaveus. Ara bé, aquesta proposta ja ha estat criticada pels partits de l'oposició, que recorden que aquest òrgan de reunió no és "obert".

El diputat dels comuns David Cid ja va criticar dimarts passat l'actuació de Borràs, assegurant que "va enganyar i va mentir", i van exigir que s'expliqués no en Junta de Portaveus, un lloc "tancat", sinó que de manera pública per tal que "la ciutadania sàpiga què ha passat". En la mateixa línia, Vox va demanar que la presidenta del Parlament parlés en la Comissió d'Afers Institucionals, mentre que Ciutadans va exigir que ho fés "més enllà" de la Junta de Portaveus. I el PP afirmava que "no hi ha prou" amb què Borràs s'expressi en aquest òrgan.