Els grups a l'oposició de l'Ajuntament de Barcelona han demanat un informe al secretari sobre la "idoneïtat" de seguir tramitant l'ordenança que regula l'impost de la plusvàlua, ja que malgrat que el Tribunal Constitucional ha declarat la inconstitucionalitat de la taxa, el govern de la ciutat manté la seva tramitació.
Una proposta impulsada per Junts, que qüestiona que calgui continuar tirant endavant aquesta ordenança, tenint en compte la decisió del TC.
Conformitat de l'oposició
Han estat tots els partits de l'oposició qui han estat conformes amb la proposta la cap de Junts a Barcelona, Elsa Artadi. Els regidors dels grups municipals de Junts, ERC, C’s, PP i BCNxC, i la regidora no adscrita Marilén Barceló, han signat aquesta tarda una petició, ja que el Govern de comuns i socialistes manté la seva tramitació en l’expedient d’ordenances fiscals que aquest divendres passa pel Plenari.
"Infrafinançament estructural"
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va mostra crítica des d'un principi amb aquesta decisió del TC i va demanar aquest dimecres solucionar l'"infrafinançament estructural" dels ajuntaments més enllà de l'impacte que tindria la sentència que anul·la l'impost de plusvàlues.
En el cas de Barcelona, això suposarà una pèrdua d'ingressos d'uns 180 milions d'euros el 2022.
"A la cua d'Europa"
Colau va explicar que confia que el diàleg amb el Ministeri d'Hisenda serveixi per concretar una solució pel pressupost de l'any vinent, però va remarcar que ja fa molt de temps que el municipalisme denuncia que calen més recursos. "Estem a la cua d'Europa, però cada cop se'ns demana més", va denunciar.
Colau va remarcar que, en situacions de crisi, "els ajuntaments són l'administració més propera", i "la ciutadania no distingeix de competències i demana als seus consistoris solucions en polítiques socials, habitatge, economia i el que calgui, però som els que menys finançament tenim, gestionem com a màxim el 15% dels recursos", va indicar.
L'efecte pandèmia
"Demanem que el finançament es revisi estructuralment i s'actualitzi a la quantitat de serveis i demandes ciutadanes que estem atenent ara mateix, que no es pot comparar amb el segle passat", va insistir.
L'alcaldessa va posar d'exemple la pandèmia, on els ajuntaments han estat, ha dit, l'administració "més valorada" perquè han estat "els més àgils", i ha posat d'exemple el muntatge d'hospitals sencers en pavellons municipals.
Ara, els alcaldes de les sis ciutats més importants (Madrid, Barcelona, Sevilla, València, Saragossa i Màlaga) han deixat de costat les diferències entre partits, ja que hi ha representants del PP, PSOE, Compromís i En Comú, han signat una petició a l'Executiu per superar les dificultats dels Ajuntaments després de la pandèmia de la covid 19.